Кламер БГ - Новини: Гешев скъса оставката си и се закани да измете "политическия боклук" (обновена)

Гешев скъса оставката си и се закани да измете "политическия боклук" (обновена)

България

|
Пон, 15 Май 2023г. 12:27ч.
Гешев скъса оставката си и се закани да измете "политическия боклук" (обновена)

Иван Гешев, сн. БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев демонстративно скъса оставката си в първото си официално изявление, след като бе поискано отстраняването му. Toй каза, че е било заплашено семейството му и се обяви за жертва на политическата мафия, олигархията и престъпността.

От думите му стана ясно, че е отказал оферта за посланик от името на Бойко Борисов и е разочарован от ДПС. Спомена, че прокурор му е споделил, че трябва да се прекрати делото “Барселона гейт“.

Гешев се закани да измете "политическия боклук" и да си изкара мандата докрай.

Той спомена лаконично разочарованието си от ДПС, но многократно говори за "лицето Бойко Методиев Борисов".

"Мой приятел от провинцията ми се обади, близък до ГЕРБ, и ми каза, че лицето Бойко Методиев Борисов му се обадил и го питал къде е семейството ми, той му отговорил, че не знае, и го посъветвал да спра да говоря, бил съм първа, втора, трета, новина“, разказа Гешев и добави, че семейството му било в приятелска държава, подпомогнато от приятелска прокуратура.

По-късно лидерът на ГЕРБ му отговори, като каза, че не се плаши от нов арест.

Още по темата:

Борисов отговори на Гешев: Само аз съм му виновен, не се плаша от повторен арест (видео)

Главният прокурор на няколко пъти каза за заплахи срещу него, като намеси и семейството си, но не посочи конкретни имена.

Гешев скъса оставката си

Гешев се появи на пресконференцията с оставката си, след което я накъса на парчета и каза:

"Не ме е страх, историята помни само смелите. Аз не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които са правилни и в интерес на хората и правя каквото трябва, пък да става каквото ще" .

"Не ме е страх. Фалконе е казал страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж", каза Гешев.

Според него има атака на политическата мафия, олигархията и престъпността.

Той каза, че е решен да довърши мандата си. Гешев съобщи, че ще поиска отстраняването на "лицето Борислав Боби Сарафов" като заместник на главния прокурор.

"Надявам се това да е началото на края на олигархичния модел. Време е да бъде изметен политическия боклук", каза Гешев.

Той каза, че вчера е бил поканен да подаде оставка, било е споменато семейството му.

Било му е казано, че ако не подаде оставка, ще бъде натиснат "enter" и ще бъдат публикувани клипове.

Той посочи, че посланието е било неподписано и може да предполага кой е подателят му – "когато се убедя от кой е и съм сигурен дали е приближен до някоя политическа партия примерно ГЕРБ или някоя друга, ще ви уведомя“.

Гешев имал оферта от лицето Борисов

"Всичко започна преди месец, получих предложение, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Турция, Израел или да започна политическа кариера навярно в неговата партия", заяви още Гешев.

Той многократно нарече лидера на ГЕРБ "лицето" Бойко Борисов и припомни, че е подарявал куче на Путин.

"Атентатът срещу мен мисля че бе целенасочен опит да бъда убит", каза главният прокурор.

Гешев разочарован от ДПС

"Звъннах на политик от ГЕРБ, когото познавам и смятах че ми е приятел. Политик – жена. И тя каза: разбери ме. Бях до нея. От нея го чух за първи път. Стана ми ясно, че това са го знаели тесен кръг от хора. Лицето Бойко Борисов и може би 1-2-ма или 5 други. Тук ме изненадва позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна позиция“, коментира Гешев.

Изявлението на Гешев бе в присъствието на четирима от заместниците му. Липсваше само петият заместник - Борислав Сарафов.

Как се стигна дотук?

Преди ден Гешев се прибра от Съединените щати.

В четвъртък кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел заяви, че първото нещо, което министърът на правосъдието в нейното правителство ще направи, е да внесе пред ВСС искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване престижа на съдебната власт.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ окачестви идеята като "добра", а Йордан Цонев направо я "приветства".

След това шестима членове от прокурорската колегия внесоха във ВСС предложение за предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. Мотивите – "тежко нарушение на служебните задължения".

Според шестимата тежкото нарушение е в участието на израелския експерт в разследването на взрива на кортежа на Иван Гешев на 1 май.

mediapool.bg