Кламер БГ - Новини: Край на брифингите с ген. Мутафчийски

Край на брифингите с ген. Мутафчийски

България

|
Нед, 03 Май 2020г. 11:20ч.
Край на брифингите с ген. Мутафчийски

Жертвите на коронавируса в България вече са 72, заболелите са 1594, общо излекуваните са 287, а под активна карантина са 24 115 души, сочат данните на Националния оперативен щаб към 17 часа в събота.

Освен починалата д-р Илиана Иванова от сливенската болница, която е първият случай на жертва сред медиците, през миналото денонощие да починали още двама мъже над 60 години с придружаващи заболявания, а в събота към жертвите на коронавируса се прибавиха още трима души. В Благоевград е починал 68-годишен мъж със сърдечна и дихателна недостатъчност. Във Видин си е отишъл 80-годишен пациент с хронична сърдечна недостатъчност, прекарал инфаркт. В Плевен е починала 82-годишна жена с хронични сърдечна и белодробна болести.

Край на брифингите на живо

За пръв път от началото на редовните брифинги, на които се съобщават епидемиологичната обстановка на коронавирус в страната, в събота сутринта участие в даването на информация за медиите, излъчвано от повечето телевизии на живо, не взе председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

С решение на премиера Бойко Борисов, отсега нататък щабът прекратява всекидневните си брифинги в досегашния им вид. Информация и нови данни за развитието на Covid-19 под формата на съобщения ще дава секретарят на щаба доц. Димо Димов, каза пиарът на премиера Севдалина Арнаудова.

Журналистите ще задават въпросите си към членовете на щаба чрез ресорните пресцентрове и пресцентъра на МС.

Мотивът за това е убеждението, че българското общество вече е достатъчно добре информирано за всички особености около коронавируса. Все по-често започват да се чуват и гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда отколкото полза, информираха от МС.

На въпрос защо ген. Мутафчийски не участва в последния брифинг на щаба, Арнаудова каза, че в момента той обсъжда с премиера Борисов как да се отхлабят мерките срещу коронавируса. На присъстващите репортери не бе разрешено да задават въпроси.

Нинова обвини Борисов, че употребил Мутафчийски

"Борисов употреби генерал Мутафчийски да му свърши черната работа", побърза да коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

"Само по себе си това не е изненада. Бягството от отговорност е негов любим подход от първия му ден в политиката - посредством употребата на министри, коалиционни партньори, съпартийци, патерици в други партии. Всеки, който се е доближил до него, е бил изгорен в името на едноличното му оцеляване. Това правило няма изключения дори и в тежки за България и народа моменти", допълва Нинова.

Спирането на редовните брифинги, които се излъчваха на живо от повечето телевизии и медии, става едновременно с постепенното отпадане на някои ограничения, въведени заради коронавируса – като влизането в парковете и ходенето на Витоша.

В същото време е налице стабилен ръст на заразените от вируса, но доста ниска смъртност и достатъчен за момента капацитет на болниците да поемат болни.

Удълженото още през март извънредно положение приключва на 13 май. Каква ще е стратегията на властите оттук нататък, не е ясно.

Доц. Димов информира, за последното денонощие са изследвани 1126 проби или 47 636 изследвани лица – 6805 на 1 млн. население.

От направените 1126 проби за денонощие са открити 47 нови потвърдени случая на коронавирус, сред които 5 на деца. Нова област на заразата е Разград, обяви Димов.

Следобед бяха съобщени нови шест случая на заразени пациенти – 3 в Сливен и по един в София, Стара Загора и Ямбол.

В болници са настанени 321 заразени, от тях 40 са в интензивни отделения и клиники.

795 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 799 на жени.

Как ще продължи пандемията – три сценария

Той информира, че в световен мащаб се забелязва устойчивост на заболяването и има три сценария за това как ще продължи пандемията.

Според единия ще има серия от повтарящи се малки вълни на заболявания, които ще се появяват и през лятото в период от две години. Според втория

се очаква да има по-голяма вълна през зимата и последващи две или повече малки вълни през следващите две години. Третият прогнозира бавно изгаряне на причинителя, отделни случаи без ясен вълнов модел.

Независимо от сценариите, като цяло очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавируса, каза доц. Димов.

Страните трябва да се адаптират и да вземат мерки, за да се намери баланс на противоепидемичните мерки и възстановяване на живота.

Следваме тенденцията на поетапно либерализиране на мерките, като ще се анализират в следващите дни мерките дават ли ефект - позитивен или негативен, и ще има или последващо възвръщане към част от мерките, или разхлабване, добави секретарят на щаба.

mediapool.bg