Кламер БГ - Новини: Първан Симеонов: Обществото у нас е на платото на тревогата

Първан Симеонов: Обществото у нас е на платото на тревогата

България

|
Ср, 22 Апр 2020г. 12:25ч.
Първан Симеонов: Обществото у нас е на платото на тревогата

Социологът Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл" смята, че в момента българското общество е "на платото на тревогата".

Пред БНР той посочи, че тревогата в страната ни е спряла да расте в последните седмици.

"Надявам се да не сме се успокоили преждевременно, защото това би означавало и преждевременно намаляване на мобилизацията и съответно проблем по отношение на разпространение на заразата. Надявам се заразата от коронавируса да не се разпространява, защото тогава и тревогата може да започне да расте", каза Симеонов.

По думите му данните от последното проучване на "Галъп Интернешънъл"показват, че колкото по-успешни са мерките срещу разпространението на коронавируса, толкова по-ненужни изглеждат те на хората. "Около празничните дни имаше и доказателство на тези социологически данни и това беше по-спокойното празнично движение на хората", добави той.

Според него хубав симптом в България е, че се запазва демократичният рефлекс, що се отнася до собствените права на конкретния човек.

"Направихме няколко вълни (на изследването - бел.ред.) и те показват плавен спад на готовността да се жертват граждански права. ... Предпочитам да го анализирам като демократичен рефлекс. Много са все пак тези проценти - бяха 83, станаха 78, сега са 73% тези, които казват, че са готови да се разделят с част от правата си. Много са, но не вървят нагоре", посочи Симеонов

"Все още притесненията в България са подредени така: заразата, работното място, демокрацията", добавя той.

Посочва, че подкрепата за наложените мерки у нас остава непроменена - над 70% от хората продължават да оценяват действията на правителството като добри.

"Струва ми се, че на оперативният щаб се мисли като някаква надстройка на правителството в обществените очи. Причините са прости. Първо - той изглежда по-непартиен и, съответно, хората го харесват повече. Второ - предстоятелят на щаба е едновременно лекар и човек с униформа, а обществото ни обича хората с униформа. Армията е една от институциите с най-високо доверие в България", каза още Симеонов.

mediapool.bg