Кламер БГ - Новини: Първан Сименов: Трифонов явно има лична причина да не е депутат

Първан Сименов: Трифонов явно има лична причина да не е депутат

България

|
Вт, 08 Юни 2021г. 13:42ч.
Първан Сименов: Трифонов явно има лична причина да не е депутат

Първан Сименов: Трифонов явно има лична причина да не е депутат

Според социолога от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов има някакви лични причини, заради които Трифонов не може да ходи на работа всеки ден в парламента и са накарали шоумена да обяви, че няма да се кандидатира за депутат.

"В този ред на мисли това, което прави, е честна позиция. Това обаче вероятно ще намали вота за "Има такъв народ" (ИТН). Те ще разчитат вече не толкова на вота за Слави, а на това, че част от гласуването за ИТН беше анти-ГЕРБ. Те ще се надяват да минимизират щетата от отсъствието му", каза Симеонов пред бТВ.

По повод заявката на Трифонов, че може да носи отговорност и "от една друга институция", той каза: "Не е много сигурно, че има нещо конкретно предвид. Ако той не ходи на работа в парламента, как ще ходи като премиер или президент?".

"От това, което видяхме като поведение от него в предишния парламент, не беше логично сега да се кандидатира за депутат, защото очакванията на повечето хора бяха, че това е логична линия на поведение, която той ще запази", каза пред бТВ политологът проф. Румяна Коларова.

Според нея в 45-ото Народно събрание ИТН не е показала структурата, капацитета и компетентността да участва активно и да налага парламентарна стратегия.

Относно решението на лидерите на НФСБ, "Воля" и ВМРО да не са в листите на коалицията им Първан Симеонов коментира, че едно цяло политическо поколение "чува ясно, че народът иска някакво освежаване и се опитва да го направи".

Според Румяна Коларова обаче едно е лидерите да се дръпнат назад, другото е – да се сменят. "Големият въпрос е дали тази стъпка е подготовка за смяна на лидера, или е просто тактически предизборен ход", допълни тя.

Двамата коментираха и обединението около БСП. "Голямата лява коалиция беше, преди да се разпадне БСП именно заради политиката на Корнелия Нинова. Това по скоро е опит за частична реставрация, в никакъв случай не е нова голяма лява коалиция", посочи Коларова.

Според Симеонов обнадеждаващо е усещането за намиране на диалог и отваряне на врати.

mediapool.bg