Кламер БГ - Новини: Първан Сименов: Путин направи голяма политическа грешка

Първан Сименов: Путин направи голяма политическа грешка

България

|
Съб, 12 Март 2022г. 15:25ч.
Първан Сименов: Путин направи голяма политическа грешка

Първан Сименов: Путин направи голяма политическа грешка

"Войната е близо. Владимир Путин направи голяма политическа грешка. Украйна не се разпада, а се сплотява, вярно, медийно", каза пред БНР Първан Симеонов, директор на "Галъп Интернешънъл Болкан".

По думите му това е информационна война със "страшни фейкове". "Съвременните войни са все по-информационни. Западният свят изглежда по-сплотен, проличават различия, но и лицемерие. Путин проигра имиджовите си позитиви. Той влезе в сериозен капан. На това се дължи истеризацията тук. В България имаме културно-исторически сходства с руснаците, с украинците. Затова и представителите на западното у нас са разтревожени", посочи той.

По думите му откакто съществува свободна България, винаги е съществувало разделението - между балканското, консервативното, и прозападното либерално малцинство, което е много влиятелно. "Сега това ще се обостри. Обществото ни е далече от крайности, защото имаме противоотрова - заради трагични обстоятелства в историята народът ни е развил мъдрост, която го държи далече от крайностите. Войната ще обостри говоренето в медиите и ще наблюдаваме старото деление Изток - Запад, което бяхме позабравили", добави Симеонов.

Според него комплексът на криворазбраната цивилизация е презрението.

"Ако Путин успее да постигне целите си - вероятно да си вземе онова от Украйна, което смята за свое, то ще има ефект на махалото, на злорадо връщане към пропутинските позиции в българското общество, което ще има ефект на скрита съпротива, на тихо ръмжене. Ще живеем в ново разделение с престижни гледни точки, а всички пропутински - ще бъдат бичувани постоянно. Това ще бъде нова Желязна завеса", каза той.

Социологът коментира влиянието на тези процеси върху българския политически живот:

"Партията на Стефан Янев вероятно се появява като потенциална преграда към стичането на обществена енергия към крайността, която представлява "Възраждане". БСП е в менгеме, по сърце е при Путин, по разум - при Кирил Петков. "Възраждане" ще потрива ръце. Бойко Борисов се опитва да влезе в прозападното говорене. ГЕРБ ще се опитва да се долепя към управлението и да изтласка БСП и президента от управленския микс".

Той прогнозира, че "ще стане пълна каша, в която никой не изпъква и обществото ще потърси острови на авторитет", ще се обърне към президента Румен Радев, към хора като Стефан Янев, който звучи балансирано.

По думите на Симеонов в такива моменти балансьорите печелят. "Но ако времената прекалено се поляризират, балансьорите изпадат в безтегловност", добави той.

mediapool.bg