Кламер БГ - Новини: Пълно мазало с отразяването на дюните в кадастъра

Пълно мазало с отразяването на дюните в кадастъра

България

|
Пет, 21 Авг 2020г. 19:49ч.
Пълно мазало с отразяването на дюните в кадастъра

Бъркотията със специализираните карти в кадастъра, които трябва да отразяват пясъчните дюни по българското Черноморие, е пълна. Това стана ясно от реакция на регионалното министерство до Mediapool по повод разкрития на организацията "Зелени закони", че близо половината описани от екоминистерството дюни в ивицата между Приморско и Перла липсват в кадастъра.

Според проверката на организацията на място и в регистрите е установено, че от установени от Министерството на околната среда и водите по проект през 2012 година 237 дка дюни, които са подадени за вписване в специализираните карти от регионалното ведомство, 116 дка не са отразени.

От

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обаче информират, че извършена от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) проверка в приетите специализирани карти и регистри на морски плажове "Приморско – север" и "Стамополу – Перла", е установила, че са заснети общо 242дка дюни, от които 227 са бели, сиви и облесени, а 15 дка са зараждащи се.

Тяхното отразяване в специализираните карти и регистри на двата морски плажа е станало след геодезически измервания, а местоположението и очертанията на дюните са посочени на място от представители на екоминистерството, които са определели също така вида на пясъчните защитени образувания.

Така излиза, че МРРБ е вкарало дори повече декари дюни от тези, за които "Зелени закона" казва, че са били установени в региона между Приморско и Перла. Ведомството казва дори, че е заснело над 1 кв. км дюни и отвъд плажовете, нещо, което от неправителствената организация твърдят, че не е сторено.

От МРРБ допълват, че направената справка в създадените специализирани карти и регистри на морските плажове и на пясъчните дюни, разположени извън границите на тези два морски плажа, установила, че , че общата площ на заснетите пясъчни дюни е 8.960 кв. км, от които 7.656 кв. км са зад плажната ивица и върху морските плажове, а 1.304 кв. км са извън морските плажове и в охранителна зона "Б".

Интересен момент от обясненията на регионалното ведомство е, че по цитирания от "Зелени закон" проект на МОСВ от 2012 г. за определяне на природните местообитания от ековедомството били определели като зараждащи се дюни и плажните ивици на морските плажове. В специализираните карти и регистри обаче те били отразени като "пясъчен плаж".

От изпратените от МРРБ до Mediapool обяснения така и не става ясно защо се получават всички тези разминавания.

Според Стефан Аврамов, експерт към "Зелени закони", участвал в изследването на актуалното състояние на пясъчните дюни по Черноморието, вероятната причина е в недостатъчно добре систематизираната информация със специализираните карти на дюните. В момента в регистъра на кадастъра, който е публично достъпен има налични много скици на едни и същи терени от различни години. Той даде за пример как например в карта от 2012 г. са отразени дюни, а в такава от 2016 г. същите липсват.

"МРРБ трябва да има модерен и актуални регистри и кадастрални карти, а някакви насипни скици в PDF формати", коментира той пред Mediapool.

Той разказа как в направеното от организацията проучване е установено, че има региони по Черноморското крайбрежие, в чиито специализирани карти липсват дори 90 на сто от регистрираните пясъчни образувания.

Данни за всеки от фрапиращите случаи предстои да бъдат изнесени в идните дни, каза той.

mediapool.bg