Кламер БГ - Новини: Пълна проверка на автобусните фирми превозващи деца

Пълна проверка на автобусните фирми превозващи деца

България

|
Четв, 02 Апр 2015г. 16:07ч.
Пълна проверка на автобусните фирми превозващи деца

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди проверки на всички автобуси и фирми извършващи превоз на деца и ученици. Инспекцията е част от мерките предприети във връзка с третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН "Спаси живота на децата" от 4 до 10 май 2015 г.

Инспекторите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" започнаха засилени проверки на територията на цялата страна, които ще продължат до приключването на кампанията.

Фирмите-превозвачи ще бъдат щателно инспектирани за спазване на нормативните изисквания и техническата изправност на всички автобуси превозващи деца и ученици.

Контролът обхваща и правоспособността на водачите, както и наличието и редовността на документите, необходими за целта.

Добре би било инспекторите да проверят и автобусните превозвачи дали спазват изискването за безплатен билет на децата до 7 години и половинка на тези до 16 години. Единици за превозвачите, които спазват това правило, установи проверка на Mediapool.

Един от отличниците е "Юнион Ивкони", благодарение на които пътуващите с малки деца разбират за това право. Фирма "Алексиев" също вече спазва правилата, но голяма част от останалите превозвачи отказват да возят децата безплатно или на половин цена както е по наредбата. Оправданието е, че държавата не превежда субсидията на общините, които пък не плащат на превозвачите.

"Спаси живота на децата" е мотото на третата глобална седмица за безопасност на движението по пътищата на ООН, посветена на безопасността на децата. Основната цел на инициативата е да се привлече вниманието към спешната необходимост от по-добра защита на децата и да се генерират мерки, необходими за постигане на това.

Всеки ден повече от 500 деца губят живота си от пътнотранспортни произшествия в световен мащаб. В тази връзка ООН разпространи "Декларация на децата за безопасност на движението по пътищата", в която децата изразяват своите желания и страхове.

mediapool.bg