Кламер БГ - Новини: Путин с най-нисък рейтинг от две десетилетия

Путин с най-нисък рейтинг от две десетилетия

Свят

|
Ср, 06 Май 2020г. 17:38ч.
Путин с най-нисък рейтинг от две десетилетия

Одобрението към руския президент Владимир Путин е спаднало до 59 процента през април от 63 процента през март. Това е най-ниският рейтинг на Путин от над две десетилетия, съобщи провелият анкетата Център "Левада".

От "Левада" посочиха обаче, че промяна в методологията на анкетата може леко да е променила резултата в ущърб на Путин, посочва Ройтерс.

Анкетата този път е била направена по телефона заради предизвиканите от коронавируса ограничителни мерки, а не на живо. Това според заместник-директора на центъра Денис Волков може да е коствало 1-2 процента на рейтинга на Путин.

Дори ако това се вземе предвид, и резултат от 61 процента би означавал, че рейтингът на Путин се е изравнил с най-ниското му равнище досега, което бе регистрирано през 2013 г., една година преди Русия да анексира Крим и рейтингът на Путин да се покачи, отбелязва Ройтерс.

67-годишният Путин доминира в руската политика като президент или премиер от над 20 години, но икономическите последици от новия коронавирус го поставят пред политическо предизвикателство.

Допитването на "Левада" е извършено от 24 до 27 април сред 1608 руснаци из цялата страна.

Епидемията отложи планирания референдум за законовите промени, които ще дадат на Путин да управлява Русия до 2036 година.

Руснаците трябва да се произнесат по изненадващия план за зануляване на досегашните четири президентски мандата на Путин, така че след приемането на новата конституцията той отново да може да се кандидатира за пети и шести мандат.

mediapool.bg