Кламер БГ - Новини: Путин предприе чистка в силовия сектор

Путин предприе чистка в силовия сектор

Свят

|
Пон, 02 Май 2016г. 12:36ч.
Путин предприе чистка в силовия сектор

Руският президент Владимир Путин предприе чистка в ръководствата на осем силови структури, предава БТА в понеделник. Промяната е станала с указ, подписан от него в събота и обявен по-късно в официалния президентски портал за правна информация.

Мотиви за кадровите промени не са обявени. Сред освободените от постовете са първият заместник-председател на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Василий Пискарев и колегата му Юрий Нирков.

С поста си се разделяи зам.-министърът на вътрешните работи на Крим Дмитрий Неклюдов, както и отговарящите за транспорта в два федерални окръга и шефовете на управленията на Федералната служба за изпълнение на наказанията в Москва и Свердловска област.

„Файненшъл таймс“ коментира, че чистката става факт по-малко от месец след създаването на Национална гвардия под прякото командване на президента и се възприема като стъпка за укрепване на дисциплината в силовите структури, които са опора на властта на Путин.

Сред новоназначените зам.-предсесатели на СК е следователят Игор Краснов, водещ разследването на убийството на опозиционния лидер Борис Немцов. Освен това Путин е назначил бившият финансов министър Алексей Кудрин за заместник-шеф на президентския Икономически съвет, отбелязва още „Файненшъл таймс“. Според изданието някои от уволненията изглеждат свързани с обществено недоволство от поведението на конкретни личности.

mediapool.bg