Кламер БГ - Новини: Путин обясни защо е сменил правителството и как е избрал премиер

Путин обясни защо е сменил правителството и как е избрал премиер

Свят

|
Четв, 20 Фев 2020г. 19:32ч.
Путин обясни защо е сменил правителството и как е избрал премиер

Руският президент Владимир Путин каза, че смяната на премиера и промените в правителството миналия месец, които изненадаха много руснаци, не може бъдат определени като нещо неочаквано, предаде Асошиейтед прес.

Той обаче не внесе много яснота за причините за този ход, отбелязва агенцията.

В интервю за ТАСС, първата част от което бе публикувана в четвъртък, Путин отбелязва, че "няма нищо необичайно или неочаквано в смяната на правителството и че предварително е обсъдил с (вече бившия премиер) Дмитрий Медведев оставката на неговия кабинет.

"Ние от много години поддържаме открити, другарски, приятелски отношения с Дмитрий Анатолиевич (Медведев). Нямаме тайни един от друг. Затова обсъждахме този въпрос с него. Той бе в течение на нещата", каза руският президент.

Путин не се съгласи с формулировката, че оставката на кабинета е била нещо като спецоперация. Той обаче не уточни кой още, освен него и Медведев, е знаел за тези планове и кога е било взето съответното решение.

На забележката на журналиста от ТАСС, че януарските промени в правителството са предизвикали усещане за спешност, Путин на свой ред попита: "А защо да протакаме такива въпроси, какво ще се промени?"

"Нима би било по-добре да пратим правителството в оставка, а след половин година да формираме новото? Представяте ли си какво би започнало в страната? . . . Русия не е такава страна, която може, като Белгия, да стои без правителство цяла година", отбеляза Путин.

Руският президент довери, че Михаил Мишустин първоначално не е бил сред представените му варианти за премиерския пост.

"Бяха ми предложени три, дори четири кандидатури, но Мишустин не бе сред тях. . . Никой не ми посочи неговото име", каза Путин и отбеляза, че сам се е спрял на него.

Руският президент обясни, че при избора на бъдещия премиер се е ръководил от "личните и делови качества на Михаил Владимирович (Мишустин)".

Путин аргументира избора си с резултатите от работата на Мишустин като директор на Федералната данъчна служба. От решаващо значение бе "дори не това, че той проведе цифровизацията в своето ведомство, а това, че се изгради като реален специалист в тази област. Добър практик, който разбира какво трябва да се прави, знае как да го направи и го прави, стремейки се към конкретен резултат", изтъкна руският президент.

Попитан защо все пак е решил да смени правителството, което бе назначено през 2018 г., Путин отговори, цитиран от АП, че то "наистина направи много". Руският президент обаче почувствал, че са необходими "хора с модерна квалификация и ангажимент да постигнат целите по ключови елементи на развитието".

mediapool.bg