Кламер БГ - Новини: Путин обяви, че ще се кандидатира за нов мандат (ВИДЕО)

Путин обяви, че ще се кандидатира за нов мандат (ВИДЕО)

Свят

|
Пет, 08 Дек 2023г. 15:57ч.
Путин обяви, че ще се кандидатира за нов мандат (ВИДЕО)

Путин обяви, че ще се кандидатира за нов мандат (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че ще се кандидатира отново за президент на изборите през 2024 г., предаде Ройтерс.

Путин, който наследи на президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече е бил президент по-дълго време от който и да е друг управник на Русия след Йосиф Сталин, изпреварвайки дори Леонид Брежнев, който беше начело на СССР 18 години.

Путин се кандидатира за президентския пост за пети път. Ако бъде избран, това ще му гарантира оставането начело на Русия още 6 години, т.е. до 2030 г.

След като награди войници, които са се сражавали в Украйна, с най-високото руско военно отличие - златната звезда "Герой на Русия", Путин беше попитан от Артьом Жога, председател на парламента на така наречената Донецка народна република, дали е съгласен да участва в президентските избори през 2024 г., предаде ТАСС. Ръководителят на Кремъл отговорил утвърдително.

Руската държавна телевизия излъчи момента, в който

Путин обяви решението си.

"В различни моменти съм имал различни мисли по този въпрос. Но разбирам: днес е невъзможно да се постъпи по друг начин. Така че ще се кандидатирам за поста на президент на Русия", заяви Путин в разговор с участниците в церемонията по случай Деня на героите на Отечеството, които го призоваха да се яви на изборите през 2024 г. Путин благодари на събеседниците си за подкрепата. "Благодаря ви за тези думи, изречени днес, особено в тази атмосфера", каза президентът.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков каза след това пред репортери, че изявлението на Путин било направено „абсолютно спонтанно“ и не е "домашна даготовка". "Беше му зададен [уместен] въпрос и той отговори на него“, каза Песков.

Миналия месец Ройтерс съобщи, че Путин е взел решението да се кандидатира.

За него изборите са формалност: с подкрепата на държавата, държавните медии и при отсъствието на почти всякакво публично изразявано обществено несъгласие, Путин е сигурен, че ще спечели. На 7 октомври руският президент навърши 71 години.

Поддръжниците на Путин отхвърлят критиките към управлението му, като посочват независими социологически проучвания, които показват, че той се радва на одобрение от над 80 %. Те твърдят, че Путин е възстановил реда и част от влиянието, което Русия изгуби по време на хаоса след разпадането на Съветския съюз.

ТАСС цитира резултатите от последното проучване на Всеруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), според които 78,5% от руснаците вярват на Путин, а одобрението на дейността му се радва на одобрението на 75,8 на сто от анкетираните. Проучването е проведено от 27 ноември до 3 декември.

Асошиейтед прес отбелязва относно обявяването на участието на Путин в президентските избори като действие, целящо да продължи "неговата репресивна и непоколебима хватка на властта в Русия за още шест години".

След почти четвърт век на власт Путин все още се ползва с широка подкрепа, въпреки че започна изключително скъпоструваща война в Украйна, която отне живота на хиляди негови сънародници, предизвика многократни нападения в Русия - включително едно срещу самия Кремъл - и засегна аурата му на непобедимост, допълва АП.

mediapool.bg