Кламер БГ - Новини: Путин обеща на Си потоци газ и покани китайските компании да инвестират в Русия

Путин обеща на Си потоци газ и покани китайските компании да инвестират в Русия

Свят

|
Вт, 21 Март 2023г. 18:55ч.
Путин обеща на Си потоци газ и покани китайските компании да инвестират в Русия

Си Цзинпин и Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че разговорите му с китайския лидер Си Цзинпин са били успешни и конструктивни и изрази надежда да остане в постоянен контакт със Си в бъдеще, предаде Ройтерс.

В края на този ден, посветен на преговори, Путин каза, че Китай и Русия са подписали споразумения за стратегическо сътрудничество и че руските енергийни доставки за Китай ще се увеличат.

Пред китайския си колега Путин заяви, че до 2030 г. Русия ще доставя на Китай поне 98 милиарда куб. м природен газ годишно и 100 млн. т. втечнен газ. Двете страни са договорили всички параметри на бъдещия тръбопровод "Силата на Сибир-2", който ще доставя руски газ до Китай през Монголия, посочи още Путин. Тръбата ще е с капацитет от 50 млрд. куб. м годишно, плановете са строежът й да започне през 2024 г. и да бъде завършен през 2027-2028 г. Сега функциониращият газопровод "Силата на Сибир" е с капацитет от 38 млрд. куб. м, а с останалите доставки се очаква достигане на почти 100 млрд. куб. газ за Китай.

Руският президент освен това обяви, че Русия е готова да помогне всячески на китайския бизнес за инвестира в страната и да замени западни компании, напуснали страната след началото на войната в Украйна.

От своя страна Си изтъкна, че сътрудничеството между двете държави "постоянно се разширява" и "първите плодове" на това сътрудничество вече могат да се видят. Той допълни, че двете държави ще трябва да работят съвместно, "за да постигнат новите си цели", без да уточнява за какви цели става дума.

Уреждането на ситуацията в Украйна може да се основава на мирния план, предложен от Китай.

"Разбира се, ние също не пренебрегнахме ситуацията около Украйна. Вярваме, че много от разпоредбите на мирния план, очертан от Китай, са в съгласие с руските подходи и могат да бъдат взети като основа за мирно уреждане, когато са готови за това на Запад и в Киев. Но засега такава готовност от тяхна страна не виждаме", каза Путин, цитиран от ТАСС.

В изявление за пресата той подчерта още:

Москва и Пекин категорично се противопоставят на нарушаването на интересите на други страни с цел получаване на предимства;

Русия ще работи на международни платформи за формиране на голямо евразийско партньорство в бъдеще;

Има възможности за увеличаване на износа от Русия за Китай на месо и зърно;

Бяха обсъдени подробно въпросите на енергийното сътрудничество, което се развива с добри темпове;

Доставките на LNG от Русия за Китай ще се разширят, Москва е готова да увеличи непрекъснатите доставки на петрол;

Отношенията между двете страни са на най-високото си ниво в историята.

Путин и Си Цзинпин подписаха съвместни изявления „За задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество, навлизащи в нова ера“ и „За плана за развитие на ключови области на руско-китайското икономическо сътрудничество до 2030 г.“.

Русия и Китай демонстрираха днес своето "безгранично приятелство" по време на пищна церемония в Кремъл, имаща за цел още повече да заздрави връзките между тях на фона на сраженията в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Руският президент Владимир Путин посрещна китайския лидер Си Цзинпин в Големия Кремълски дворец, където двамата проведоха разговори, на които присъстваха и висши служители от двете страни.

Си се изкачи бавно по застланото с червен килим стълбище на стария имперски дворец, по което бяха наредени гвардейци в парадни униформи в стила на 19-и век. Путин чакаше да поздрави китайския президент в Георгиевската зала.

Двамата лидери, облечени с черни костюми и тъмночервени вратовръзки, влязоха в огромната зала с полилеи от противоположни страни и се ръкуваха в средата ù, а през това време звучаха националните химни на Русия и Китай.

Бляскавата церемония отразяваше важността на тридневното посещение на Си в Русия, започнало вчера. Китайският лидер е отседнал в чисто нов хотел, китайска собственост, в центъра на Москва. Той се придвижваше в руската столица с лимузина "Хунци", китайско производство.

mediapool.bg