Кламер БГ - Новини: Путин обеща на Вучич военна помощ и газ, но не донесе решение за Косово

Путин обеща на Вучич военна помощ и газ, но не донесе решение за Косово

Свят

|
Четв, 17 Ян 2019г. 17:49ч.
Путин обеща на Вучич военна помощ и газ, но не донесе решение за Косово

Сърбия продължава да задълбочава връзките си с Русия. По време на визитата на руския президент Владимир Путин и делегацията му в Белград в четвъртък бе подписано транспортно споразумение за 230 милиона евро, което предвижда строителство на диспечерски център за управление на движението на влакове и съвместно обслужване на железопътната инфраструктура на Сърбия.

Освен това руският министър на енергетиката Александър Новак каза, че Русия е готова да увеличи обемите на доставките на газ за Сърбия.

"Сърбия е наш партньор отдавна, който не само получава газ, но през територията на страната също така се транспортира газ", каза той.

Сръбският президент Александър Вучич каза от своя страна, че Сърбия е доволна от военно-техническото сътрудничество с Русия.

"Благодаря ви за вашия принос и желанието да се помогне на нашата страна", обърна се Вучич към Путин.

Сърбия е надежден партньор на Руската федерация, каза Вучич, цитиран от БТА.

Той за пореден път изтъкна, че страната не възнамерява да се откаже от руския газ в полза на по-скъп втечнен газ, за да угоди на Запада. Още в навечерието на визитата Вучич каза, че Сърбия е силно заинтересована от изграждането на газова връзка през България.

"Близки сме до това да реализираме проект, който по-рано се наричаше "Южен поток“, обясни той.

Ангажименти във военната област

Руският президент Владимир Путин от своя страна обеща да продължи да развива военно-техническото сътрудничество със Сърбия.

"Радвам се, че имам възможност да посетя приятелска и братска Сърбия и да разговаряме за това какво е свършено и какво още може да се свърши", каза Путин в Белград.

В продължение на много години ние помагаме да се укрепва отбранителната способност на Сърбия: доставяме оръжия и военна техника, оказваме съдействие за техния ремонт и модернизация. Ще продължим да развиваме военно-техническото сътрудничество, заяви руският държавен глава в интервю за сръбските издания "Политика" и "Вечерне новости".

При това руският лидер подчерта, че Русия високо цени твърдата привързаност на сръбското ръководство към запазване на неутралитета на страната.

Звън на църковни камбани и оръдейни залпове

Путин бе посрещнат в сръбската столица със звън на църковни камбани, оръдейни залпове и привърженици, развяващи сръбски и руски знамена, предаде АП.

Путин и неговият домакин, сръбският президент Вучич, възхвалиха отношенията между двете страни в кратки, излъчвани по телевизията, изявления. Вучич благодари на Русия за подкрепата на териториалната цялост на Сърбия и добави, че независимо от това колко е малка Сърбия, тя е надежден партньор на Русия, отбелязва АП.

Двамата положиха венци на Гробището на освободителите на Белград, а след това на Паметника на червеноармееца.

В Гробището на освободителите на Белград са погребани бойци от Народноосвободителната армия на Югославия и войници от съветската Червена армия, които са дали живота си за освобождаването на Белград през 1944 г., отбелязва агенция Бета.

Дачич: Путин не ни донесе решение за Косово

Министърът на външните работи Ивица Дачич от своя страна каза, че руският президент Владимир Путин не е донесъл на Белград решение за Косово, съобщи сръбският портал Б92.

"Той не ни даде решение, а попита нас какво ни е решението. Ние редовно обменяме информация с тях през последните пет-шест години, когато бях министър-председател", каза Дачич.

Той каза, че графикът за посещението е изместен, защото руският президент е малко закъснял, но протоколът остава същият.

Ръководителят на сръбската дипломация заяви, че визитата на Путин показва приемственост на добрите отношения между Белград и Москва.

Той каза, че политическите отношения между двете страни са отлични, но ползите от споразумението за свободна търговия са недостатъчни и че в тази област има какво да се желае.

mediapool.bg