Кламер БГ - Новини: Путин обвини Украйна и балтийските държави в прояви на нацизъм

Путин обвини Украйна и балтийските държави в прояви на нацизъм

Свят

|
Ср, 15 Окт 2014г. 10:36ч.
Путин обвини Украйна и балтийските държави в прояви на нацизъм

"Изработената в следвоенна Европа ваксина срещу вируса на нацизма започва да губи сила и свидетелство за това е активизирането на неонацистите в балтийските републики и в Украйна”, каза руският президент Владимир Путин в интервю за сръбския вестник "Политика", цитирано от сайта ”Дневник”.

Интервюто е дадено в навечерието на неговото посещение в Белград. Путин казва, че "в Латвия и другите страни от Прибалтика откритите прояви на неонацизъм станаха нещо обичайно".

След това той допълва, че особена тревога предизвиквала ситуацията в Украйна. Той коментира, че в Киев през февруари е станал ”антиконституционен държавен преврат”, а движеща сила са били ”националисти и други радикални групировки".

"Важно е хората в различни страни и по различните континенти да помнят до какви страшни последици може да доведе увереността в собствената изключителност, опитите с всякакви средства да се постигат съмнителни геополитически цели, пренебрегването на елементарните норми на право и морал", подчертава Путин.

След това той добавя, че трябва да се стори всичко възможно да не се допуска повтарянето на подобни трагедии в бъдеще.

В четвъртък руският президент ще бъде в Белград по повод 70 години от освобождаването на сръбската столица от нацистката окупация. В действителност датата на това събитие е 20 октомври, но специално заради Путин, който отива на евро-азиатската среща в Италия, сърбите изтеглиха тържествата и военния парад с няколко дни напред.

mediapool.bg