Кламер БГ - Новини: Путин нареди патрулиране на неутралната зона над Черно море с МиГ-31 и ракети "Кинжал"

Путин нареди патрулиране на неутралната зона над Черно море с МиГ-31 и ракети "Кинжал"

Война в Украйна

|
Ср, 18 Окт 2023г. 15:30ч.
Путин нареди патрулиране на неутралната зона над Черно море с МиГ-31 и ракети "Кинжал"

Владимир Путин говори в Пекин

Руските въздушно-космически сили започват постоянни патрули над Черно море, съобщи президентът Владимир Путин на пресконференция след посещението си в Китай.

"По мои указания руските Военно-космически сили започват да патрулират на постоянна основа в неутралната зона на въздушното пространство над Черно море. А нашите самолети МиГ-31 са въоръжени с (хиперзвукови ракетни) комплекси "Кинжал"", каза той.

Според президента това решение е взето заради Съединените щати, които „прехвърлиха две авиационни групи в Средиземно море“.

Путин припомни, че комплексите "Кинжал" имат обсег от над хиляда километра при скорост девет Маха.

"Предупредих, че това не е заплаха, но ние ще упражняваме визуален контрол, контрол с оръжия на това, което се случва в Средиземно море“, добави той.

На фона на ескалацията на конфликта в ивицата Газа САЩ изпратиха самолетоносача "Джералд Форд" с ударна група в източното Средиземноморие. Белият дом подчерта, че разполагането му в региона трябва да възпира трети страни от разширяване на ескалацията около Израел. След това шефът на Пентагона Лойд Остин обяви изпращането и на самолетоносача "Айзенхауер".

mediapool.bg