Кламер БГ - Новини: Путин може да остане президент до 2036 година

Путин може да остане президент до 2036 година

Свят

|
Пон, 16 Март 2020г. 17:58ч.
Путин може да остане президент до 2036 година

Промените, които дават възможност на Владимир Путин да остане президент до 2036 година, не противоречат на руската Конституция, прецени Конституционният съд на Русия.

Решението е окончателно, не подлежи на обжалване и влиза в сила веднага след официалното му публикуване, като не изисква потвърждение и от други държавни органи.

Предстои текстът да бъде приет с всенародно гласуване на 22 април. Въпреки тревогите заради епидемията от новия коронавирус тази дата засега се запазва.

Одобрените конституционни промени дават възможност на Владимир Путин, ако иска, отново да се кандидатира за президент през 2024 година, въпреки че тогава ще е изтекъл четвъртият му президентски мандат. Поправката, която той подкрепи, практически ще започне да брои мандатите му от нула и се отнася само за него.

Така той ще може да е държавен глава до 2036 година, когато ще е вече на 83 години.

Руският съд смята, че принципите на демократичната държава, за каквото той определя Русия, не предопределят ограничения в мандатите на президента.

Владимир Путин подписа в събота проекта за обширна конституционна реформа и КС светкавично се произнесе.

67-годишният Путин е от две десетилетия начело на руската политика или като президент, или като премиер.

Руски интелектуалци се обявиха срещу "вечния" мандат на Путин

По-рано руски юристи, учени, журналисти и писатели отправиха обръщение до депутати, политици, общественици и съдии в Конституционния съд за недопустимостта на готвените промени в Конституцията на Руската федерация.

Радио "Ехото на Москва" съобщи, че 429 души са се присъединили към подписката "Да не допуснем конституционна криза и антиконституционен преврат".

Според тях е "незаконно, политически и етично неприемливо" да се зануляват досегашните президентски мандати на действащия държавен глава Владимир Путин и неговия предшественик Дмитрий Медведев.

Те обръщат внимание на факта, че решение на Конституционния съд от 5 ноември 1998 г. определя за недопустима манипулацията с изчисляването на президентските мандати.

"Антиконституционен преврат"

"Опасяваме се, че над страната ни надвисва заплаха от дълбока конституционна криза и незаконен антиконституционен преврат в псевдо-правна форма. Всъщност тази промяна член 81, параграф 3 (за не повече от два последователни президентски мандата - бел. ред.), се прави заради две конкретни лица - Владимир Путин и Дмитрий Медведев", се посочва в обръщението.

Те посочват, че се нарушават принципите на равенство пред закона, разделяне на властите и независимостта на съдебната система.

mediapool.bg