Кламер БГ - Новини: Путин и Ким Чен-ун заздравиха връзките, но не се стигна до пробив

Путин и Ким Чен-ун заздравиха връзките, но не се стигна до пробив

Свят

|
Четв, 25 Апр 2019г. 14:27ч.
Путин и Ким Чен-ун заздравиха връзките, но не се стигна до пробив

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун заздравиха връзките помежду си, но не постигнаха пробив, който да регулира напрежението на Корейския полуостров. Първата среща между тях продължи повече от два часа в руския град Владивосток, но няма подробна информация за какво са си говорили двамата.

Путин каза, че на срещата на четири очи е обменил с Ким мнения за това какво трябва да бъде направено за подобряване на ситуацията на Корейския полуостров. Ким Чен-ун от своя страна допълни, че са обсъждали начини за мирно уреждане на кризата там.

"Проведохме много съдържателен обмен на мнения очи в очи по въпроси от взаимен интерес и се надявам, че нашите разговори ще продължат по същия полезен и конструктивен план”, каза Ким Чен - ун.

Преди срещата имаше информация, че Русия може да предложи на Северна Корея да се върне в преговорите в шестстранен формат, но засега това не е потвърдено.

Шестстранните преговори за денуклеаризацията на Корейския полуостров с участието на Северна и Южна Корея, Япония, Китай, Русия и САЩ бяха преустановени през 2008 г. по искане на Пхенян.

"Многостранните преговори за ядрената програма на Северна Корея ще бъдат възобновени, когато се стигне до въпроса за международните гаранции за суверенитета на Пхенян, но засега това не е крайно належащо", каза Путин.

Руският президент съобщи, че ще уведоми китайския и американския си колега за резултатите от своите преговори със севернокорейския лидер.

"Тук няма никакви никакви тайни, позицията на Русия винаги е била открита, няма никакви заговори", съобщи Путин.

По думите му интересите на Москва и Вашингтон относно денуклеаризацията на Корейския полуостров съвпадат.

Според него КНДР и САЩ трябва да решават наличните въпроси чрез преговори, но отбеляза, че не знае на какво са готови страните. Отказът на Северна Корея от ядрени разработки изисква на страната да бъда дадени гаранции за запазване на нейния суверенитет, заяви той, цитиран от ТАСС.

Путин каза пред репортери след срещата, че освен въпроса за денуклеаризацията на Корейския полуостров, е обсъдил с Ким и санкциите, както и позицията на САЩ, предаде Ройтерс.

"Ние, аз и моите колеги, сме доволни от резултата от преговорите", заяви той.

Добре ли е Ким Чен-ун?

Вниманието на мнозина наблюдатели във Владивосток бе привлечено от шумното дишане на Ким Чен-ун, отбелязва Асошиейтед прес.

Южнокорейски медии изказаха предположения за лошо здравословно състояние на Ким, който е страстен пушач и освен това е с наднормено тегло.

По време на първата си среща с президента на Южна Корея Мун Дже-ин, през април миналата година, Ким видимо бе останал без дъх, когато се разписваше в книгата за гости след кратка разходка.

Това е първото официално посещение на Ким Чен Ун в Русия, както и първото чуждестранно пътуване след преизбирането му за председател на държавния съвет на КНДР.

И помаха за сбогом

На последвалия прием в кампуса на Далекоизточния федерален университет руският президент подчерта, че мирното решаване на ядрения и другите проблеми на Корейския полуостров "няма и не може да има" алтернатива. Той декларира готовността на Русия да съдейства за намаляване на напрежението на полуострова и за укрепване на сигурността в цяла Североизточна Азия.

Ким Чен-ун заяви, че е имал с Путин "откровена и и съдържателна обмяна на мнения" по проблемите на региона и в двустранните отношения. Той подари на домакина си корейски меч, олицетворяващ по думите му "силата и душата на народа". Путин поясни, че по руски обичай трябва да заплати за оръжието и даде на госта монета.

Когато след приема Ким потегляше със своя "Мерцедес", той отвори прозореца и дълго маха с ръка за довиждане, а Путин също му помаха, предаде ТАСС.

Асошиейтед прес цитира думи на Ким в началото на банкета, че приятелството между Северна Корея и Русия "е укрепвало, преодолявайки всички трудности и препятствия, предложени му от историята", и че неговото непрестанно развитие "служи не само на взаимните интереси, а е необходимо за гарантирането на сигурността и стабилността в региона".

Ройтерс отбелязва, че втората сесия от преговорите с участието на целите делегации е приключила без изявления от двете страни. Последната среща на Путин с ръководител на КНДР датира от 2002 г., когато той се среща с Ким Чен-ир - покойния баща и предшественик на Ким Чен-ун.

Ким се опитва да събира международна подкрепа

Според "Ню Йорк таймс" след провала на срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп в Ханой през февруари, Ким се опитва да събира международна подкрепа за своя подход към облекчаването на санкциите и за постепенното си ядрено разоръжаване, на който Белият дом се противопоставя.

Вестникът припомня, че в Ханой Ким отхвърли американския подход - пълен отказ на Пхенян от ядрения му арсенал срещу отмяна на санкциите, т.е. всичко или нищо.

Оттогава Пхенян не скрива разочарованието си от Вашингтон, извършва опити с нови оръжия и обвинява двамата най-влиятелни представители на екипа на Тръмп - Джон Болтън и Майк Помпейо, че саботират ядрените преговори. Ким каза, че е готов за нова среща с Тръмп, но само ако президентът направи ново предложение, което Северът да може да приеме до края на годината, пише всекидневникът.

Кремъл може да спечели влияние върху ядрената програма на Пхенян

Вестникът отбелязва настойчивите уверения на Москва, че не се опитва да подкопае усилията на Тръмп, и цитира съветника на Кремъл Юрий Ушаков, че среща Путин-Ким има за цел "да затвърди положителните тенденции" от досегашните преговори на Тръмп с Ким.

Цитират се и руски експерти, според които Русия има повече свобода да действия в контактите с Пхенян от Китай, който се опитва да не афишира много подкрепата си за Пхенян, за да не навреди на бъдещите се в момента ключови търговски преговори със САЩ.

"Ню Йорк таймс" цитира и руския експерт по Източна Азия Василий Кашин, според когото руската търговия със Северна Корея е незначителна, но Москва се надява на концесии за разработка на минни находища и за изграждане на транскорейски газопровод, когато и ако международните санкции бъдат отменени. Освен това Вашингтон и Москва имат общ интерес да се избегне разрушителна война на Корейския полуостров.

"Северна Корея е неизмеримо по-важна за Китай, отколкото за Русия", отбелязва Кашин.

Според "Вашингтон пост" днешната първа среща между Владимир Путин и Ким Чен-ун, изглежда, предвещава повече церемониалност, отколкото резултати, но въпреки това е тревожен сигнал към САЩ, че Кремъл може да спечели влияние върху ядрената програма на Северна Корея.

mediapool.bg