Кламер БГ - Новини: Путин изтегля руските войски от украинската граница

Путин изтегля руските войски от украинската граница

Свят

|
Нед, 12 Окт 2014г. 16:07ч.
Путин изтегля руските войски от украинската граница

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил на руските войски да се оттеглят в постоянните си бази след военните учения

в Ростовска област близо до границата с Украйна, съобщават руските медии, като цитират говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Съобщението за изтеглянето на войските бе направено преди очакваната среща между Путин и украинския му колега Петро Порошенко в Милано другата седмица (16 и 17 октомври), отбелязва Ройтерс.

По думите на Песков Путин имал работна среща в събота с министъра на отбраната Сергей Шойгу след оперативно съвещание на държавния глава с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Министърът доложил на главнокомандващия за приключването на летния период на обучение на полигоните на Южния военен окръг.

След доклада президентът наредил да се пристъпи към връщане на войските към местата на постоянна дислокация.

Общо става дума за 17 600 военнослужещи, които през лятото са преминали обучение на полигоните в Ростовска област, предаде ТАСС.

Отношенията между Москва и НАТО са на най-ниската си след края на Студената война точка заради действията на Русия в Украйна, където тя анексира Кримския полуостров и подкрепи проруските сепаратисти в източната част на страната.

Преди месец НАТО обяви, че Русия държи няколко хиляди военнослужещи и стотици танкове и бронирани машини в Източна Украйна, които действат на страната на сепаратистите в боевете срещу украинската армия.

Русия отрича тези обвинения и твърди, че има право да защитава своите интереси в районите с рускоезично мнозинство.

В края на миналия месец алиансът заяви, че се наблюдава съществено изтегляне на

руски войски от Украйна след трудно постигнатото на 5 септември примирие.

mediapool.bg