Кламер БГ - Новини: Путин не е решил дали да се кандидатира за президент през 2024 г.

Путин не е решил дали да се кандидатира за президент през 2024 г.

Свят

|
Четв, 17 Дек 2020г. 17:38ч.
Путин не е решил дали да се кандидатира за президент през 2024 г.

Руският президент Владимир Путин още не е решил дали отново да се кандидатира на президентските избори през 2024 г., макар че има такава възможност.

"За себе си още не съм взел решение, дали да се кандидатирам или не на изборите през 2024 г.", каза Путин днес на годишната си пресконференция, цитиран от ТАСС. Президентът подчерта, че "формално има разрешение от народа". "Дали да го направя или не, ще преценя", добави той.

Говорейки за това какво си е струвало или не си е струвало да се прави в рамките на поправките в конституцията, Путин отбеляза, че се придържа по този въпрос към едно универсално правило.

"Отговаряйки на този въпрос, трябва да разбираме дали това, което правим, ще допринесе за благото на страната или не. Ако не допринася, то не си струва, а ако допринася си струва", уточни той. При това, според президента, стабилното развитие на страната е много важно.

Путин инициира тази година мащабни конституционни реформи, които освен друго му позволяват да се кандидатира за още два шестгодишни президентски мандата, което потенциално може да го остави начело на държавата до 2036 г., отбелязва Ройтерс.

Шейсет и осем годишният лидер, който е на власт в качеството на президент или премиер от началото на века, трябва да се оттегли от поста след края на втория последователен президентски мандат от общо четири, който изтича през 2024 г., посочва Ройтерс.

В четвъртък Путин даде редовната си годишна пресконференция. Заради коронавирусната пандемия тази година тя протече чрез видеконферентна връзка, а в нея бяха вплетени и елементи на пряката линия, по време на която държавният глава отговаря на въпроси на руски граждани, предаде ТАСС.

Путин бе в резиденцията си в Ново Огарьово, където приемаше всичките задавани му журналистически въпроси. Що се отнася до въпросите на руските граждани те се приемаха от доброволци с помощта на специален сайт и приложение на мобилните устройства. За пресконференцията бяха акредитирани 774 журналисти. Пресконференцията бе излъчвана директно по редица руски телевизии. Имаше и превод на английски, френски и на немски език.

Годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин продължи 4 часа и 29 минути. Руският лидер отговори на повече от 50 въпроси на журналисти, а също така на въпроси на граждани.

Преди една година годишната пресконференция на Путин, която се състоя в Центъра за международна търговия в традиционен формат, продължи 4 часа и 18 минути. Рекордно по продължителност бе и аналогичното събитие през 2008 г. - 4 часа и 40 минути.

Надежда, че Байдън ще подобри руско-американските отношения

Руският президент Владимир Путин каза, че се надява избраният за президент на САЩ Джо Байдън да помогне за решаването на някои от трудните проблеми в отношенията между Москва и Вашингтон, предаде Ройтерс.

"Ние изхождаме от това, че новоизбраният президент на Съединените щати ще разбере какво се случва - той е човек с опит във вътрешната и външната политика, и разчитаме, че всички възникнали проблеми, или поне част от тях, ще намират решение при новата администрация", каза руският президент.

Отговаряйки на журналистически въпрос, той отново каза, че руски хакери не са се намесвали в американските президентски избори през 2016 година, за да помогнат за избирането на Доналд Тръмп.

"Защо руските хакери този път не помогнаха за преизбирането на Тръмп? - повтори Путин, цитиран от ТАСС, въпроса на журналиста. - Смятам, че това не е въпрос, а провокация. Руските хакери не са помагали за избирането на действащия президент на САЩ и не са се намесвали във вътрешните работи на тази велика държава."

Той изрази мнение, че Доналд Тръмп има голяма подкрепа в страната си и, доколкото в Москва разбират, той не смята да напуска политическия живот в САЩ.

Отговаряйки на въпрос, на какъв пост, при подкрепата на Русия, може да разчита сегашният американски лидер, Путин отговори, че "няма никаква необходимост" Тръмп да бъде трудоустройван. "За него гласуваха почти 50 процента от населението, ако се съди по броя на гласувалите, а не по този на електорите (в Избирателната колегия), - напомни руският президент. - Той разполага с достатъчно голяма подкрепа вътре в САЩ и, доколкото разбирам, няма намерение да се оттегля от политическия живот на своята страна".

Русия се справя с пандемията по-добре от други

Русия посрещна проблема с пандемията достойно и отчасти по-добре от други страни. В условията на пандемия руската медицина се показа по-ефективна, отколкото в други държави. Хората в Русия отново потвърдиха колко е важно сплотяването пред лицето на една заплаха, подчерта лидерът на федерацията.

Путин сподели, че все още не се е ваксинирал, но добави, че ще го направи, когато това бъде възможно за неговата възрастова категория, предаде Франс прес. Президентът е на 68 години. Той каза, че е уверен в необходимостта от всеобща ваксинация срещу вируса, допълва ТАСС.

Путин заяви, че Русия ще увеличи подкрепата си за Донбас - контролираната от сепаратисти източна част на Украйна, предаде Ройтерс. Той каза, че Русия ще помага на Донбас да подобри индустриалното си производство, да решава социални проблеми и да модернизира инфраструктурата си.

Ако Русия искаше да отрови Навални, той щеше да е мъртъв

Президентът на Русия заяви, че съвместното журналистическо разследване, което назовава поименно убийци, работещи за държавните сили за сигурност, като отговорни за отравянето Алексей Навални, е било "трик" за атака срещу руски лидери, предаде Ройтерс. В западните медии винаги е имало сензационни материали за Русия, това не е изненадващо, каза Путин, цитиран от ДПА, по повод разследването на няколко медии, сред които американската телевизия Си Ен Ен, германското списание "Шпигел" и сайта "Белингкат".

Днес Путин отхвърли обвиненията и каза, че Навални не е толкова важен, че да бъде мишена. Ако някой искаше да отрови Навални, той щеше да доведе нещата докрай, каза руският президент през смях.

Путин обвини Навални, че получава подкрепа от американските разузнавателни служби, което, според него, означава, че руския апарат по сигурността трябва да го държи под око. Но това не означава, че трябва да го тровят, каза Путин. Кому е нужно?

Москва твърди, че токсичното вещество от типа на "Новичок", открито в кръвта на Навални след неговото хоспитализиране в Берлин, не е било налично в организма му докато е бил лекуван в Русия, припомня Франс прес. Кремъл лансира разнообразни други версии: инсценировка, доброволно приемане на отрова, отравяне, организирано от чуждестранни специални служби, здравословни проблеми заради хранителния режим на Навални или употреба на алкохол. Москва не е започнала разследване на инцидента с Навални, тъй като нямало основания за това и обвинява Германия, че не е споделила своята информация по случая с руското правосъдие.

mediapool.bg