Кламер БГ - Новини: Путин и Ердоган се разбраха за частично плащане на газа в рубли

Путин и Ердоган се разбраха за частично плащане на газа в рубли

Свят

|
Пет, 05 Авг 2022г. 21:09ч.
Путин и Ердоган се разбраха за частично плащане на газа в рубли

Ердоган бе приет в Сочи, сн. ЕПА/БГНЕС

Прeзидентите на Русия и Турция Владимир Пyтин и Реджеп Тайип Ердoган са обсъдили доставките на руски газ за Турция и са се разбрали за частичното му плащане в рубли, заяви пред журналисти вицепремиерът на Русия Александър Новак след продължили четири часа разговори в петък между двамата държавни глави в руския курорт Сочи.

"Най-важното бе обсъждането на доставките на газ в Турската република, който дългосрочно ще доставяме в по-голям обем от 16 млрд. куб. м годишно. В процеса на преговорите президентите се договориха за това, че започваме частични доставки на газ срещу заплащане в рубли", каза Новак.

По думите му това е първа стъпка към прехода за разплащания в национални валути и това е възможност за развитие на парично-финансовите отношения между двете държави.

Новак отбеляза, че ключова сфера от руско-турските взаимоотношения е енергетиката и в рамките на разговора е обсъден и строежът на АЕЦ "Аккую", която да бъд епусната в експлоатация през 2023 г., както и функционирането на проекта "Турски поток".

Путин и Ердоган излязоха сред срещата със съвместно изявление, в което се посочва, че са се споразумели да засилят сътрудничеството в транспорта, земеделието, финансите и строителната индустрия.

Турция посредничи за сделка между Москва, Киев и ООН в Истанбул миналия месец за възобновяване на износа на украинско зърно през черноморските пристанища, който бе блокиран в продължение на месеци.

Двамата президенти са изтъкнали необходимостта от пълното му прилагане.

Лидерите също така са потвърдили решимостта си да действат в координация и солидарност в борбата с терористичните организации в Сирия.

Следващата среща на Путин и Ердоган ще е в Турция.

mediapool.bg