Кламер БГ - Новини: Путин: Западът е виновен за намаляването на газовите доставки

Путин: Западът е виновен за намаляването на газовите доставки

Свят

|
Ср, 20 Юли 2022г. 09:35ч.
Путин: Западът е виновен за намаляването на газовите доставки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските газови доставки за Европа са намалени по вина на западните държави. Това заяви президнетът Владимир Путин при посещението си в Техеран, където разговаря с лидерите на Иран и Турция, предаде БТА. По думите му количествата природен газ може да продължат да намаляват.

Според него доставките за Германия по газопровода "Северен поток-1" ще се свият до 30 млн. кубични метра дневно, което е около една пета от капациета, ако бързо не бъде подменена турбина. Наскоро завършеният "Северен поток-2" пък можел да бъде пуснат в експлоатация, но с 50% от възможностите му, защото останалото количество газ се ползвало за вътрешни нужди.

Путин коментира още, че плановете за въвеждане на таван на цените за руския петрол като част от санкциите заради войната в Украйна ще дестабилизира целия пазар.

"Чуваме някакви налудничави идеи за ограничаване на обемите руски петрол и лимит за цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият - повишаване на цените. Цените ще скочат до небето", заяви той.

С наближаването на зимата се увеличават опасенията в редица европейски държави, че през студените месеци на правителствата ще им се наложи да се справят без руски газ.

mediapool.bg