Кламер БГ - Новини: Прощаването с Милчо Левиев ще е в петък

Прощаването с Милчо Левиев ще е в петък

Общество

|
Ср, 16 Окт 2019г. 14:21ч.
Прощаването с Милчо Левиев ще е в петък

Поклонението пред тленните останки на Милчо Левиев ще бъде в петък, 18.10.2019 г., от 11 до 14 ч. във фоайето на зала "България".

Големият джаз музикант и композитор почина преди четири дни на 81-годишна възраст в болница в Солун след тежко боледуване.

"Да го изпратим с ръкопляскания и музика, така както живя!", написа в социалната мрежа племенницата на Левиев Йоана Левиева-Сойър.

Милчо Левиев е завършил държавната консерватория в София. Ученик е на Панчо Владигеров.

Музикалната му кариера започва в Пловдивския драматичен театър. Между 1963 г. и 1968 г., Милчо Левиев работи като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония. По същото време е бил и диригент на Бигбенда на Българското национално радио.

През 1970 г. музикантът заминава за Съединените щати. Повече от 20 години живее и твори там, а през последните години живее в Солун със съпругата си, певицата Вики Алмазиду. Номиниран е два пъти за "Грами".

Милчо Левиев е автор на симфонична и джаз музика. В началото на май в столицата беше представена биографична книга за него. Тогава в интервю за БНР той заяви:

"Най-важното е животът. Животът е най-голямото изкуство - как да живееш, да си артист в живота, как да играеш ролята си. Сърце и ум - тогава се прави изкуство. Само със сърце не може. Балансът прави изкуството и живота, не повече. Аз имам, явно, много повече сърце, отколкото ум. Съжалявам, Господ така ме е направил. И правя изкуство, което се прави повече от сърце, отколкото от ум!".

В началото на март тази година той обяви, че се отказва от титлата "почетен гражданин на Пловдив", заради разочарование от отношението на общинската администрация.

Милчо Левиев е включен в енциклопедията "История на европейския джаз".

mediapool.bg