Кламер БГ - Новини: Проф. Балтов: Предстои голям скок във ваксинирането с акцент върху 4-та фаза

Проф. Балтов: Предстои голям скок във ваксинирането с акцент върху 4-та фаза

Коронавирус

|
Съб, 03 Апр 2021г. 16:32ч.
Проф. Балтов: Предстои голям скок във ваксинирането с акцент върху 4-та фаза

Количествата ваксини, очаквани през започналото тримесечие ще позволят да се направи голям скок във ваксинирането. Това заяви в събота директорът на на "Пирогов" проф. Асен Балтов на брифинг, който той даде пред спешната болница заедно с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Смятаме от следващата седмица да предложим да се включат вече и четвърта фаза - възрастните хора и хората с хронични заболявания. Ще бъде може би по-засилена активността и на общопрактикуващите лекари, които най-добре познават пациентите си на възраст, и хронично болните, заяви Балтов.

Той изрази надежда до края на юни да имаме над 50 процента ваксинирани от населението. И като добавим и преболедувалите, мисля, че много скоро след това ще достигнем заветните 70 процента колективен имунитет, посочи професорът.

Поетото като план и ангажимент - преди края на тази седмица да се постигнат 500 000 поставени дози, вече е факт, заяви Кирилов, като добави, че справка от днес сочи, че те са поставени в страната. Ваксинационният процес продължава, всички записали се през електронната система, искащите да преминат през "зелените коридори", или тези, които са част от изпълнението на фазите, ще могат да бъдат ваксинирани и утре.

Проф. Асен Балтов подчерта, че ваксините не са "прости хапчета". Знаете, от вчера има информация, че 15 млн. дози са били бракувани в САЩ поради проблеми в процеса на производството им. Всяка партида от ваксините задължително минава през тестване, и то на няколко нива, преди да бъде освободена за употреба. Това е и една от причините за забавянето на поръчките в първото тримесечие, каза Балтов и добави, че 100 000 души в страната вече са получили и двете си дози. Той се надява да се достигнат около 2,5 до 3 млн. в края на юни, така че всички да живеем малко по-спокойно и по-нормално.

При необходимост сме готови да правим между 20 и 25 хиляди дози на денонощие. Проблемът наистина е в доставката, а в момента, в който имаме достатъчно ваксини, ще видите как този процес ще нарасне и ще стане по-устойчив в рамките на следващите три месеца, заяви проф. Балтов.

Попитан за възможността за свободен избор на ваксина, той каза, че първо ще мине четвъртата фаза. В момента свободно единственото, което е разрешено, дори в момента продължава да се извършва ваксинация, е с ваксината на AstraZeneca, има "зелен коридор". Днес в него само в "Пирогов" са ваксинирани над 70 човека, заяви Балтов.

В следващите три месеца, България ще получи над 3 млн. и 200 000 дози от РНК ваксините, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини. 1 300 000 са част от 10 милиона, за които ЕК успя да сключи споразумение с Pfizer/BioNtech за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена в четвъртото тримесечие, посочи Кирилов. За да се получи това съгласие от всички държави, трябваше да бъдат проведени преговори както на експертно ниво, така и на политическо - на ниво лидери, обясни Богдан Кирилов. Той припомни, че България ще получи близо 1 300 000 дози допълнително от ваксината на Pfizer/BioNtech, което, по думите му, е станало след двуседмични тежки преговори между държавите от ЕС, а националният ни интерес е бил защитен максимално.

По думите му, очакваните количествата РНК ваксини в следващите 3 месеца трябва да позволят да се стигне до 50 процента ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от ЕК.

Богдан Кирилов посочи, че 1 200 000 от ваксините са по солидарния механизъм, според който 19 държави са се съгласили пет други страни да получат авансово по-голямо количество от това, което е пропорционално разпределено, за да може да бъде постигнато желаното от ЕК ниво на ваксиниране.

На въпрос защо е трябвало да се стигне до това да ни помагат другите държави и не сме успели да си набавим количествата ваксини, без да има солидарност от тях, Богдан Кирилов каза, че основната причина е забавените доставки от един от производителите - с над 70 процента по-малко от предварително обявеното.

Богдан Кирилов каза още, че единственият лекарствен продукт с показания за лечение на коронавирус е "Ремдесивир", от който през март са били доставени 18 000 флакона, а през настоящия месец продължават доставките на още толкова, за да може препаратът да бъде осигурен за лечебните заведения.

mediapool.bg