Кламер БГ - Новини: Протести в целите САЩ за събиране на мигрантските семейства

Протести в целите САЩ за събиране на мигрантските семейства

Свят

|
Нед, 01 Юли 2018г. 15:50ч.
Протести в целите САЩ за събиране на мигрантските семейства

Десетки хиляди демонстранти се включиха в протестни шествия в над 700 американски градове срещу

имиграционната политика на президента Доналд Тръмп и с искане за връщане на децата, разделени от семействата им на границата между САЩ и Мексико след засилването на мерките за борба с незаконната миграция.

Макар Тръмп да отмени на 20 юни отнемането на децата от нелегално влезлите в страната техни родители, много от семействата все още са разделени. Федерален съдия от Сан Диего даде на властите 30 дни за събирането на семействата и две седмици, когато децата са под 5-годишни.

Пред Белия дом се събраха около 30 хил. души въпреки жегата. Пожарникарите разпръснаха вода над събралите се, за да им помогнат да се охладят. Ппротестиращите размахваха надписи "Семействата трябва да са заедно" и скандираха "Срам" и поискаха от правителството да побърза със събирането на разделените фамилии.

Тръмп по това време беше на голф в собствения си клуб в Бедминстър, Ню Джърси, но и на улицата в близост до клуба се събраха недоволни от мигрантската политика на правителството.

"Начинът, по който се отнасят със семействата на имигрантите – това не е Америка", заяви протестиращ, цитиран от Ройтерс.

Хиляди протестиращи в Ню Йорк преминаха през Бруклинския мост, носещи надписи като "Направете отново Америка човечна!", "Човечността преди политиката", "Имигрантите са добре дошли" и "Имигрантите правят Америка велика". Край границата на САЩ с Мексико демонтранти частично блокираха моста, свързващ Ел Пасо, Тексас, със Сиедад Хуарес в Мексико.

В Чикаго хиляди се събраха на марш между сградите на различните федерални имигрантски служби

В град Портланд, щата Орегон, се стигна до сблъсъци с участници в контрапротест, наложили намесата на полицията. Силите на реда използваха шокови гранати, за да разпръснат протестиращите и групата "Атнифа", които са се замеряли с предмети и са се сбили.

Освен в традиционно либерални към имигрантите градове като Ню Йорк и Лос Анджелис, протести бяха организирани и в консервативни места като Уайоминг, отбелязва АП.

Над 2000 деца бяха отделени от семействата си вследствие на политиката на Тръмп.

Протестите се случват на фона на насрочените за днес едни от най-мащабни избори в Мексико. Освен за президент, в страната ще се гласува и за представители в двете камари на парламента, губернатори и местни управи. Като фаворит за президентския пост проучванията сочат Андрес Мануел Лопес Обрадор.

След неуспех в две предишни президентски надпревари 64-годишният Лопес Обрадор, бивш кмет на мексиканската столица сега е абсолютен фаворит. Социолозите обясняват неговата популярност със засилващия се гняв на мексиканците от неспособността на традиционните партии да се справят с рекордното насилие и корупцията.

mediapool.bg