Кламер БГ - Новини: Протест на хотелиери и ресторантьори блокира центъра на София

Протест на хотелиери и ресторантьори блокира центъра на София

България

|
Ср, 29 Ян 2020г. 15:39ч.
Протест на хотелиери и ресторантьори блокира центъра на София

Хотелиери, ресторантьори и представители на малкия и средния бизнес блокираха движението покрай парламента. Те излязоха на протест срещу наредба на финансовото министерство за онлайн отчитането на касовите апарати. То трябваше да влезе в сила от 31 януари, след като преди това четири пъти разпоредбата беше отлагана.

В крайна сметка във вторник финансовият министър Владислав Горанов обяви, че онлайн отчитането на касовите апарати ще се забави с още 6 месеца заради недоволството на представители на бизнеса, към което се присъединиха и общопрактикуващи лекари. Нареждането за отлагането дойде от премиера Бойко Борисов. Беше обявено още, че протестът на ресторантьорите и хотелиерите, планиран за сряда, ще се отложи.

Въпреки това пред парламента се събраха стотици недоволни от наредбата. Някои от тях искат пълната ѝ отмяна. Демонстантите бяха разделени и по друга тема - дали искат оставка на правителството или не. Повечето са облечени с жълти жилетки.

Стотици недоволни протестираха пред парламента срещу наредбата за касовите апарати на финансовото министерство. Сн. Mediapool

След като протестираха пред парламента, недоволните се отправиха към Министерския съвет.

Пред сградата те хвърляха касови апарати, за да изразят недоволството си от нормативната уредба.

След известно време протестът се отправи към кръстовището на Орлов мост, което недоволните блокираха. После пък се разделиха на две групи. Половината останаха на Орлов мост, а другата половина се тръгнаха да блокират кръстовището на Софийския университет.

Сн. Mediapool

Сред протестиращите има и младежи със скрити лица, както и такива, които се опитват да провокират полицаите, които охраняват Министерския съвет.

В множеството се виждат и представители на партия "Възраждане" на Костадин Костадинов, която в понеделник организира протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради водната криза в Перник. На демонстрацията имаше сблъсъци с полицията, обгазени и арестувани протестиращи и ранени представители на органите на реда.

Сн.: БГНЕС

Сред протестиращите има и хора от платформата на бившия омбудсман Мая Манолова "Изправи се.бг". Самата Манолова също беше пред сградата на правителството и в последствие отиде на Орлов мост.

Сн. Mediapool

От Българската асоциация на заведенията се разграничиха от политическите искания на "Възраждане". "Представители на тази или която и да било партия не са канени на протеста, не са участвали в организацията му и смятаме, че нямат място там", обявиха от организацията в специална декларация. В нея се казва още, че асоциацията не е политически ангажирана и "нямаме политически искания".

"Ние не търсим конфронтация, а решаване на възникналите проблеми и няма да позволим да бъдем употребени от каквито и да било политически интереси", пише в позицията.

В нея се посочва още, че въпреки че протестът, планиран за днес, беше официално отменен във вторник вечерта след отстъплението на правителството по темата с касовите апарати, "всеки наш член може свободно да изразява мнението си, включително чрез протестни действия, каквито има и в момента".

"Вярваме, че през следващите 6 месеца ще се работи усилено за изчистване на спорните текстове в Наредба Н-18, която да се превърне в работещ нормативен документ за регулиране на българския бизнес", завършва позицията.

Народното събрание е под сериозна полицейска охрана. Сн. Mediapool

Протести бяха организирани и във Варна, и в Бургас. Там се събраха доста по-малко хора.

Първоначално министърът на финансите нямаше намерение да отстъпва за пореден път пред недоволството от промените в наредбата.

"Какви компромиси? Влизането в сила се отлага от 2018 г.", отвърна той сутринта във вторник на журналистически въпрос.

Недоволните твърдят, че исканията им не са политически, но въпреки това скандираха "Оставка" и "Мафия". Сн. Mediapool

След последвала среща с представители на бизнеса, Горанов посочи, че "с неудоволствие ще кажа, че аргументите им, а и такова е настояването на министър-председателя, за удължаване на срока за влизане в сила на специализирания софтуер за управление на продажбите с шест месеца".

Сн. Mediapool

В следващите три месеца ще се проведат интензивни разговори и с Националната агенция по приходите, за да се изяснят неяснотите около наредбата и да се отчетат спецификите на този бранш. Ще се прецизира редът за запечатване на търговски обекти при открито нарушение с издаването на касовите бележки.

mediapool.bg