Кламер БГ - Новини: Протест на рибари от Ченгене скеле

Протест на рибари от Ченгене скеле

България

|
Съб, 30 Ян 2021г. 12:42ч.
Протест на рибари от Ченгене скеле

Рибарите от Ченгене скеле излязоха в събота на мълчалив протест. Те изкараха лодките си на каналите в Рибарското селище. Рибарите смятат, че срещу тяхната общност се води “клеветническата, политическа кампания“.

Причината за протеста е спор около предложени от депутати от ГЕРБ законодателни промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Промените ще позволят да се узаконят рибарските хижи на рибарите и да се уреди статута на рибарското селище.

Рибарите твърдят, че промените в закона са предложени от тях, защото почти половин век проблемът с техните постройки не е решен, съобщи БГНЕС.

Същевременно съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов обаче заподозря, че с тези законодателни промени всъщност управляващите искат да узаконят подобни незаконни постройки, които се намират в т.нар. летни сараи на Ахмед Доган в парк “Росенец“.

“През всички тези години ние запазихме своята идентичност, въпреки трудностите. Не позволихме да бъдем употребени политически и ще продължим да отстояваме правото ни за достойно съществуване“, коментираха рибарите по време на съботния си протест.

mediapool.bg