Кламер БГ - Новини: Полицията спря Луковмарш

Полицията спря Луковмарш

България

|
Съб, 13 Фев 2021г. 19:17ч.
Полицията спря Луковмарш

МВР не позволи провеждането на Луковмарш. Участниците в шествието се събраха на сборния пункт пред НДК, но там ги чакаха полицаи, които започнаха да ги разделят на по-малки групи. Всяка група е ескортирана от полиция до крайната точка на т.нар. марш - къщата на ген. Христо Луков на ул. "Тракия", която е пресечка на бул. "Дондуков".

Провеждането на шествието е прекратено със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова, обясниха от МВР. Освен това са получени становища от ДАНС, здравното министерство и прокуратурата, на база на които е отказано съгласуване. Такова е направено само за поднасяне на венци пред къщата на Луков.

Малко по-рано прокуратурата съообщи, че е поискала от МВР засилена охрана. Държавното обвинение се позова на становище от здравното министерство и директора на столичната полиция, че са възможни нарушения на противоепидемичните мерки и обществения ред. Затова е изискано от вътрешния министър да се предприемат допълнителни мерки.

Часове преди опита за провеждане на поредния Луковмарш в София, противници на шествието излязоха на протест. С плакати "Без нацисти по улиците ни", "Никога повече фашизъм" и "Няма нелегални хора" те се обявиха срещу т.нар. марш.

Шествието се организира от "Българско национално движение" и традиционно се прави опит за провеждането без разрешението на общината. Миналата година също проявата бе ограничена пред къщата на Луков.

В сайта си организаторите пишат, че ще е под мотото "Ние не капитулираме".

mediapool.bg