Кламер БГ - Новини: Пропаганда: На руските гимназисти ще обясняват, че Украйна е "неонацистка държава"

Пропаганда: На руските гимназисти ще обясняват, че Украйна е "неонацистка държава"

Война в Украйна

|
Ср, 19 Юли 2023г. 13:29ч.
Пропаганда: На руските гимназисти ще обясняват, че Украйна е "неонацистка държава"

Пропаганда: На руските гимназисти ще обясняват, че Украйна е

В новия учебник по история на Русия, по който гимназистите ще учат от септември, последната глава е посветена на войната в Украйна и предшестващите я събития. В него се обяснява причината за инвазията (според гледната точка на Кремъл и официалната руска пропаганда) и по-специално се казва, че Украйна е "неонацистка държава". За съдържанието на учебника пише The Moscow Times, като се позовава на вестник "Ведомости".

Във въпросната глава от учебника ще има 17 параграфа, включително следните заглавия: "Отношенията със Запада в началото на 21 век“, "Натискът на САЩ върху Русия“, "Възраждане на нацизма“, "Украински неонацизъм“, "Превратът в Украйна през 2014 г. .”, "Украйна е неонацистка държава”, "Специалната военна операция и руското общество”.

Учебникът ще разкаже, че след "преврата“ в Киев през 2014 г. в Донбас е избухнало "народно въстание“, започнало да се формира опълчение, в което се записвали „ветерани от Афганистан, полицаи, учители, миньори“.

Киев не се интересувал от съдбата на Донбас и затова, дори след сключването на Минските споразумения, Украйна продължила да нарушава клаузата за прекратяване на огъня. „Бъдейки в тайно споразумение с НАТО, те просто заблуждаваха участниците в Минския процес“, пишат авторите на учебника.

В параграфите за Украйна се твърди, че там „днес всяко инакомислие е жестоко преследвано, опозицията е забранена, всичко руско е обявено за враждебно“. Разказва се също за политиката на "декомунизация“ и че в армията на Украйна "широко разпространена е символиката на забранените в целия свят части на СС“.

В друг параграф се казва, че конфронтацията между Русия и Запада ескалира след избирането на президента на САЩ Джо Байдън и идването на власт на Владимир Зеленски в Украйна. След това се твърди, че "обстрелите на Донбас са зачестили, но няма напредък в изпълнението на Минските споразумения“. "На призива на Русия към ръководството на САЩ и НАТО с предложение за подписване на ново споразумение, което да отчита интересите на Русия, Западът отговори с подигравателен отказ“, се казва в учебника.

След това авторите пишат, че Киев е решил да "се сдобие с ядрено оръжие“, а "присъединяването към НАТО като държавна задача е залегнало в конституцията на Украйна“. "Връщането на Крим (съгласно военната доктрина на Украйна) беше обявено от Киев като задача № 1“, се казва в учебника. Поради тази причина Русия нанесла превантивен удар и ако не го била направила навреме, щяла да "воюва“ с целия НАТО – от САЩ и Англия до Германия и Франция.

"Това можеше да бъде краят на цивилизацията. Това не можеше да се допусне ”, се казва в учебника.

Авторите наричат санкциите, наложени след началото на войната срещу Русия, "абсолютно незаконен“ опит за "сриване на руската икономика“. Отбелязва се, че дори Наполеон не е мечтал за такава „грабителска „дързост“ при установяването на континенталната блокада на Англия“. "Той се бори с държавата, но не посяга на частните средства на британците".

Автори на учебника са помощникът на президента Владимир Медински и ректорът на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) Анатолий Торкунов.

mediapool.bg