Кламер БГ - Новини: Прокуратурата ще разследва заплахите срещу рапъра Устата

Прокуратурата ще разследва заплахите срещу рапъра Устата

България

|
Четв, 23 Фев 2023г. 15:39ч.
Прокуратурата ще разследва заплахите срещу рапъра Устата

стопкадър Нова тв

Софийска районна прокуратура започва проверка на твърденията на рапъра Иван Динев – Устата, че е бил заплашван в социалните мрежи след негово видео с песен за Северна Македония. В песента той излага своята гледна точка, която на практика обяснява, че такава държава няма.

"Преди дни изпълнителят сподели в интернет видео с песен, свързана с Република Северна Македония. Той твърди, че след публикуването на видеозаписа е получил съобщения в социалните мрежи със заплахи за живота му. В Софийската районна прокуратура е образувана преписка. Прокурор ще направи лична проверка по случая", се казва в съобщението на прокуратурата.

Песента на Устата е озаглавена "Урок по история на Македония" и бе пусната в социалните мрежи на 14 февруари. Хрумването на рапъра очаквано се оказа успешно и той успя да привлече доста внимание към себе си

Устата пее, че Република Северна Македония "не е държава, а територия", била "провинция с големи амбиции, отраснала в българските традиции". Устата казва, че "тая държава подарък направи я Георги Димитров на Югославия", пита македонския си лирически геори "що не се дърви на сърбите" и прави заключение, че "скоро май няма да си европейка, сѐди кротко на резервната скамейка".

В края на краищата Устата отсича, че във вените на македонците "тече българска кръв", говорят на диалект на българския и ги съветва да са "по-смирени".

Очаквано парчето е привлякло вниманието на македонците, което е довело до вълна от заплашителни и обидни съобщения. Рапърът на свой ред се стреснал, че могат да му направят нещо и сезирал ДАНС и МВР.

"Направих консултация с мои приятели юристи. Отидох в районното управление по местоживеене, което при мен беше абсолютно безсмислено. Зададоха ми абсурдни въпроси", обясни той и даде примери: "Къде получавате заплахите? – В социалните мрежи, в профила си. Как откриха Вашият профил? – Най-вероятно като ми напишат името, то излиза", разказа Устата какви показания е дал на полицията.

"Реших да се обърна към по-висшестоящи структури. За артист като мен трябва да съм под закрилата на свободата на словото, още повече като посочвам истински исторически факти. Не съм депутат, който има имунитет, и трябва като гражданин моята държава да ме пази", каза Устата пред Нова тв.

Той обясни, че разни спортни клубове и непознати хора му предлагали охрана. "Хора в чужбина ми предлагат да остана при тях. Аз се чувствам сигурен в моята държава, няма да се поддам на тези провокации", казва Устата.

mediapool.bg