Кламер БГ - Новини: Прокуратурата ще провери над 100 съмнителни военни поръчки

Прокуратурата ще провери над 100 съмнителни военни поръчки

България

|
Вт, 14 Фев 2017г. 14:45ч.
Прокуратурата ще провери над 100 съмнителни военни поръчки

Служебният военен министър Стефан Янев е предал на прокуратурата доклад с над 100 обществени поръчки, при които са установени различни нарушения. Във вторник той обясни, че одитът във ведомството продължава и в момента, като са установени нарушения и лоши практики.

Според неофициална информация докладът със съмнителните поръчки е над 50 страници и обхваща различни договори, някои от които за стотици хиляди лева. Документът вече е предаден и на служебния премиер Огнян Герджиков.

Президентът Румен Радев лично възложи ревизията във всички министерства, а във вторник изтече и крайният срок даден от Герджиков за завършване на проверките.

Очаква се официалните данни от ревизията в МО да бъдат оповестени официално следващата седмица.

"Открити са недобри практики, открити са нарушения и тези неща са описани в доклада и са изпратени на съответните институции да ги проверят. Ако има нарушения, те ще се произнесат", каза Янев.

Той не даде подробности за установените нарушения, но проблемите на Министерството на отбраната с обществените поръчки са добре известни от месеци. Ведомството само прекрати серия поръчки заради установени нередности, а преди това те бяха обект на проверка и от прокуратурата.

Така Янев не прави изключение от обичайната практика в МО всеки министър да започва работа с гръмки разкрития за предшествениците си. По-късно обаче те "потъват" и след няколко месеца се забравят.

Въпреки че медии тиражираха информацията, че Янев вече е освободил Борислав Попов, директора на най-ресурсната дирекция "Отбранителна аквизиция", през която минават основната част от поръчките на ведомството, според информация на Меdiapool това не е вярно. Попов все още е на поста, но не е невъзможно и да бъде сменен.

Попов наследи на поста Венцислав Цанов, който бе сочен за сивия кардинал в министерството. Цанов напусна поста, след като прокуратурата прояви интерес към него.

Проверката на поръчките в МО е изключително обстойна, обясниха от военното министерство. Докато бе командир на военната авиация сегашният президент Румен Радев бе в открит конфликт с бившия военен министър Николай Ненчев, като разправията между двамата се водеше публично месеци наред.

Ненчев вече се превърна в основна мишена на прокуратурата, която му повдигна две обвинения – заради поръчка за шиенето на униформи и отказа му да продължи поддръжката на старите съветски машини МиГ 29 в Русия.

Бившият военен министър определя обвиненията като абсурдни.

mediapool.bg