Кламер БГ - Новини: Прокуратурата смали щетата от ремонта на "Графа" с 4 млн. лв.

Прокуратурата смали щетата от ремонта на "Графа" с 4 млн. лв.

България

|
Пет, 21 Юни 2019г. 14:52ч.
Прокуратурата смали щетата от ремонта на "Графа" с 4 млн. лв.

Прокуратурата пак пресметна щетите, които бившият зам.-кмет по транспорта на София Евгени Крусев е нанесъл на община, и ги намали с около 4 млн. лв. В края на миналата година той подаде оставка заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев", а впоследствие бе обвинен в длъжностно престъпление. Тогава прокуратурата изчисли "евентуалната" щета на около 5 млн. лв.

Във внесения в съда обвинителен акт обаче е записана друга сума – 919 863.55 лв. Това е сборът от сумите, която общината е платила за виброизолационна подложка на трамвайното трасе, както и за релси, които са поставени само по документи.

Скандалът с подложката започна, след като стана ясно, че фирмата-изпълнител на ремонта "Джи Пи Груп" е спечелила търга с предложение за един вид подложка. По време на строителните работи обаче подложката е сменена по инициатива на Крусев. Поставена е оферираната от друг участник в поръчката подложка, която обаче не е отговаря на предварително заложените изисквания от общината. Освен това сложеният материал е платен по по-високата цена на отхвърления в последствие. Така "Джи Пи Груп" слага подложка по-скъпа с 621 194.01 лв.

Трамвайните релси на завоя при улица "Алабин" пък били подменени и след това отчетени два пъти в два различни протокола. Първо били положени 144 м. обикновени релси, а не предвидените в първоначалния проект "обемно закалени релси" (закалени от всички страни). След това същите 144 м. били описани два пъти, т.е. общината е платила за 288 м. От това е настъпила щета за общо 21 707.14 лв с ДДС.

"Евгени Крусев е съзнавал противоправността и наказуемостта на деянието си. Знаел е, че нарушава нормативните изисквания за изменение на обществени поръчки и възложените му с длъжностна характеристика и заповед задължения", твърдят от прокуратурата. Според разследващите бившият зам.-кмет умишлено е създал облагодетелстващи условия за изпълнителя на ремонта "ДжиПиГруп".

mediapool.bg