Кламер БГ - Новини: Прокуратурата се отказва от делото за "розовия" паметник на БСП

Прокуратурата се отказва от делото за "розовия" паметник на БСП

България

|
Ср, 15 Апр 2015г. 17:20ч.
Прокуратурата се отказва от делото за "розовия" паметник на БСП

Софийска градска прокуратура се отказа да поддържа обвинението срещу Асен Генов и Цветелина Сърбинска, които бяха изправени на съд за боядисването в розово на паметника пред централата на БСП. Обвиненията бяха оттеглени от прокурор Маргарита Немска на заседанието в сряда пред Софийския градски съд, който разглежда случая като втора инстанция.

Според Немска деянието не представлява престъпление, не е доказано и няма противообществен характер. Сега се очаква въззивният състав на СГС да вземе решение в срок.

На първа инстанция съдия Мирослава Тодорова оправда двамата подсъдими за боядисването на скулптурната композиция "Партизани" пред централата на БСП на столичната ул. "Позитано" 20 в лилаво и розово. Паметникът беше и надписан с: "Кой? БКП-Позор! Кой!".

Съдия Тодорова реши, че това е изява на политическото мнение, чието право на изразяване е гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) и конституцията. В своя акт тя допълни: "Дебатът за миналото, за съдбата на идеологическите паметници, не може да бъде предмет, на който и да било наказателен процес".

Съдия Тодорова обяви, че правосъдието няма право да се намесва в суверенното поле на гражданското общество.

mediapool.bg