Кламер БГ - Новини: Прокуратурата отчете 29 почистени склада за стари пестициди

Прокуратурата отчете 29 почистени склада за стари пестициди

България

|
Пон, 01 Фев 2021г. 11:54ч.
Прокуратурата отчете 29 почистени склада за стари пестициди

От стари пестициди са почистени 29 склада в градовете Габрово, Пазарджик, Севлиево, Лясковец, Елхово, Долни Дъбник и др., а във Франция са изгорени над 1000 тона от тези опасни отпадъци. Това отчете в понеделник Въйрховната административна прокуратура, която миналия юли нареди на екоминистерството и агенцията по храните да извършат мащабна проверка за наличието на средствата за растителна защита с изтекла годност.

До акцията се стигна след като такива поредица от скандали с незаконно внесени за съхранение и обезвреждане у нас отпадъци, със съхранявани на неподходящи места – включително под мост на автомагистрала "Струма", без разрешителни и предназначени за горене във въглищните централи на Христо Ковачки. Екоминистърът Емил Димитров се оплака, че кметове и бизнесмени си правят тайни сметища, за да не плащат за обезвреждане на отпадъци.

През цялото лято и есента на 2020 г. прокурори и Димитров обикаляха стари складове, в които още от 1990-те години отлежават стари пестициди в условия, застрашаващи околната среда. С отпуснати от правителството извънредно 10 млн. лв. започна събирането на тези опасни отпадъци, преопаковането им и изпращането им във Франция за изгаряне в специални инсинератори. Плановете на правителството бяха до края на 2020 г. да се изнесат и обезвредят 1000-1100 тона пестициди, което очевидно вече е факт, става ясно от съобщението на прокуратурата.

Та допълва, че общо по време на проверките са били инспектирани 187 склада за растителните препарати, включително състоянието на сградния фонд и на водните тела в близост до тях.

Продължават действията по преопаковането, транспортирането и окончателното обезвреждане на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност, намиращи се в оставащите обекти и складове в България, допълват от прокуратурата.

mediapool.bg