Кламер БГ - Новини: Прокуратурата отново поиска Иванчева и Петрова да останат в ареста

Прокуратурата отново поиска Иванчева и Петрова да останат в ареста

България

|
Четв, 20 Дек 2018г. 17:24ч.
Прокуратурата отново поиска Иванчева и Петрова да останат в ареста

Специализираната прокуратура е поискала да се отмени освобождаването под домашен арест на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Те са обвинени, че са взели подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Двете, заедно със сочения за посредник при предаването на рушвета Петко Дюлгеров, бяха освободени под домашен арест. Решението на съдия Иво Хинов трябва да влезе в сила в събота по обяд.

От прокуратурата обаче смятат, че тримата трябва да останат в ареста, тъй като "в хода на съдебното следствие не е разколебано и обоснованото предположение, че именно те са извършили престъплението, за което са обвинени". Другият аргумент е, че има опасност да извършат ново престъпление.

Иванчева и Петрова са в ареста от 8 месеца. Според прокуратурата това е разумен срок.

Окончателното решение за ареста трябва да се вземе от Апелативния спецсъд, който вече два пъти връща Иванчева и Петрова в ареста.

При миналото им освобождаване, съдия Хинов постанови то да се изпълни незабавно. Горната инстанция обаче отмени решението му.

Преди ден адвокатите на двете пресметнаха, че те трябва да излязат от ареста за поне 4 дни. Според защитниците това е възможно, тъй като срокът за обжалване на освобождаването е 7-дневен, т.е. след трите дни отлагане остават още 4, които трябва да изтекат преди да има окончателно произнасяне на съда. Не е ясно дали този срок ще бъде спазен от Апелативния спецсъд.

mediapool.bg