Кламер БГ - Новини: Прокуратурата откри още заплахи срещу обезобразеното момиче

Прокуратурата откри още заплахи срещу обезобразеното момиче

България

|
Пет, 04 Авг 2023г. 16:17ч.
Прокуратурата откри още заплахи срещу обезобразеното момиче

Георги Георгиев. Снимка: БГНЕС

Обвиненията срещу Георги Георгиев, заподозрян за обезобразяването на 18-годишното момиче от Стара Загора, са прецизирани. Той вече ще отговаря за серия заплахи срещу нея, отправени преди нападаението. От новото съобщение става ясно, че заканите са започнали месеци по-рано – от началото на април. Заплахите са отправяни чрез мобилно приложение.

Арест

Доскоро срещу Георгиев имаше само едно разследване – това за нападението и обезобразяването с макетен нож. По това дело той бе освободен, тъй като състав на окръжния съд в Стара Загора счете, че става дума лека телесна повреда и не може да бъде държан в ареста. Такова бе и искането на прокуратурата - за по-лека мярка. Решението предизвика скандал, последван от хилядни протести в подкрепа на пострадалата в десетки градове.

Четете бюлетина Денят с Mediapool

Абонирайте се

След бурната обществена реакция прокуратурата набързо образува второ производство, този път за отправени заплахи. По него Георгиев бе повторно задържан и в момента в ареста, макар че мярката може да се обжалва и на втора инстанция.

Според разследващите той се е заканвал на момичето с думи като "Направо те убивам" и "Ще ти окача главата". Тези съобщения са пратени два дни преди нападението на 25 юни. Сега обаче се говори и за други, по-ранни. Затова са повдигнати обвинения за продължавано престъпление, т.е. едно и също нарушение на закона с няколко отделни деяния. Става дума за общо шест заплахи.

"Заканителните думи са били със заплашително, агресивно съдържание за саморазправа с пострадалото лице", заяви районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

Още по темата:

Прокурор и лекар са наказани заради обезобразеното момиче

Средна телесна повреда

Макар че Георгиев бе освободен от ареста с аргумента, че първоначалната медицинска експертиза по делото за обезобразяване говори за лека телесна повреда, неговото обвинение е за средна, която се наказва по-тежко.

Промяна в тази насока няма. Назначена е петорна експертиза, която се изготвя в момента.

"Направен е допълнителен разпит на пострадалото лице и той е послужил като едно от основанията за допълване на обвиненията с разширяване на времевия период", обясни Таня Димитрова.

Към момента няма данни за втори нападател срещу момичето

mediapool.bg