Кламер БГ - Новини: Прокуратурата отказа да разследва "Ало, Банов съм"

Прокуратурата отказа да разследва "Ало, Банов съм"

България

|
Пет, 12 Апр 2019г. 13:11ч.
Прокуратурата отказа да разследва "Ало, Банов съм"

Специализираната прокуратура е отказала да образува разследване срещу министъра на културата Боил Банов, съобщиха от държавното обвинение. Сигналът срещу него бе подаден от депутата от БСП Елена Йончева, която пусна записи на телефонни разговори, в които Банов дава инструкции как да се оформят документите за ремонта на столичното Ларго, за да не плаща изпълнителят неустойка. Тя нарече скандала "Ало, Банов съм" и подаде сигнал и до ОЛАФ.

Проверката не е установила нарушения от страна на Банов, съобщава БТА. Не може да се говори и за набавянето на имотна облага. Според прокуратурата настоящият министър на културата е спазил закона и освен това е осъществил необходимия контрол при изпълнението на строително-монтажни работи при Ларгото.

След като Йончева пусна записите на Банов той обяви, че те са направени от бившия служител на Министерството на културата Ангел Ангелов. Добави, че Ангелов го рекетирал. Последва атака срещу "информатора" Ангелов, който към онзи момент работеше в изпълнителната агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Шефът на Ангелов - Кирил Гератлиев го обвини в теч на информация по проекти за 80 млн. лева.

Според Гератлиев той подавал данни за подбора на проектите по програмата на друг човек - Иво Костов, бизнесмен и член на Съюза за стопанска инициатива. Срещу Ангелов започна проверка от страна на образователното министерство, но до момента няма данни за това какво е показала тя. Междувременно името на Ангелов вече не фигурира сред списъка с експерти, работещи в агенцията, която отговаря за европрограмата за наука и образование.

Очаквайте подробности.

mediapool.bg