Кламер БГ - Новини: Прокуратурата описа апокалиптична картина на престъпността

Прокуратурата описа апокалиптична картина на престъпността

България

|
Вт, 11 Окт 2022г. 14:02ч.
Прокуратурата описа апокалиптична картина на престъпността

Снимка: МВР

Ситуацията с престъпността у нас е негативна и няма изгледи скоро да се промени. За това прокуратурата предупреждава повече от година. Това се казва в становище на държавното обвинение, публикувано във вторник.

В него прокуратурата изрежда няколко престъпления от последните часове. Сред тях е нападение срещу двама възрастни в с. Ветрен край Мъглиж. Те са били бити със стол, за да им вземат два стари телефона. Единият нападнат е в тежко състояние в болница. Полицията е хванала 24 пияни и 11 дрогирани шофьори, употребила алкохол жена е ударила двама полицаи. Освен това е хванат да шофира дрогиран след като е ударил патрулка пред районно в София.

"Това са само няколко случая от списъка, който може да бъде продължен, за съжаление. Утре пострадал може да е всеки", посочват от прокуратурата.

В становището се твърди, че това е последствие от "съзнателното, систематично уронване на престижа на съдебната власт, от политическите атаки срещу прокуратурата, включително и персонални такива, от нарушаването на нормалното конституционно функциониране и взаимодействие между институциите в правоохранителната система, от използването им за лични, егоистични и властови цели".

Становището за пореден път повтаря тезата, че целта на досегашната реформа била унищожаване на работещи структури. Като пример е дадено закриването на специализираната прокуратура.

"Дано не сме само в началото. Всичко това, както и методичните политически атаки срещу прокуратурата и конкретни представители на съдебната власт, ярко противоречат на заявеното желание за постигане на европейски стандарти в областта на правосъдието", заявява държавното обвинение.

Всъщност нито едно от посочените в становището престъпления никога не е било в компетентността на спецпрокуратурата. Грабежите винаги се са разследвали от местните структури. Пияните и дрогирани шофьори са подсъдни на районните съдилища, а не на специализирания, дори когато такъв съществуваше.

От прокуратурата настояват за диалог между институции, за да се решават проблемите.

mediapool.bg