Кламер БГ - Новини: Прокуратурата няма да разследва развитите болтове от колата на шефа на ВКС

Прокуратурата няма да разследва развитите болтове от колата на шефа на ВКС

България

|
Пон, 19 Юни 2017г. 18:14ч.
Прокуратурата няма да разследва развитите болтове от колата на шефа на ВКС

Военно-окръжната прокуратура в София отказа да образува разследване по случая с развитите болтове на задната лява гума на автомобила на НСО, ползван от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, обяви държавното обвинение в понеделник.

Причината е, че според наблюдаващия прокурор пол. Спас Илиев няма доказателства гумата да е била разхлабена умишлено от някого – нито от гард на НСО, нито от "трети лица".

Този извод се базира и на заключенията на неназовани експерти, че е възможно "по време на движение по път с неравности и множество завои с малък радиус на завиване да се разхлабят закрепващите болтове на джантите".

Въпреки това в постановлението за отказ за образуване на дело се допуска вариант все пак шофьорът на Панов умишлено да е разхлабил болтовете. Без да има връзка със случая, прокуратурата обръща внимание и на факта, че двамата се познавали от "детски години".

Лозан Панов сам спомена за инцидента след срещата си с президента Румен Радев на 6 юни. Впоследствие стана ясно, че на 1 юни Панов и шофьорът му от НСО са установили на връщане от Берковица към София, че два от болтовете на задната лява гума на служебния автомобил липсват, а останалите три са развити.

По-късно председателят на ВКС коментира, че не се страхува за живота си, но и, че не смята да бъде безразсъден, оставяйки случилото се без проверка. Той информира за инцидента лично началника на НСО Ангел Антонов и президента Радев. По този повод главният прокурор Сотир Цацаров разкритикува Антонов заради това, че не е сигнализирал своевременно прокуратурата, а се е наложило тя да се самосезира по публикации в медиите.

"Няма никакви данни за умишлено повреждане на лекия автомобил от трети лица. Като се изключи тази възможност, остават две вероятности за получаване на повредата – предизвикано от неравностите по пътя саморазвиване на болтовете (с ниска степен на вероятност предвид експертното мнение, че шумът трябва да се засилва) или нарочно развиване на болтовете от страна на самия служител при НСО (за което също няма достатъчно данни)", пише полк. Илиев, с което на практика намеква, че инцидентът или е пълна случайност, или е нещо като инсценировка.

В тази връзка в постановлението му подробно са описани отношенията между Панов и гардът му, за когото е отбелязано и, че "трикратно бил причинил щети на служебните автомобили, които е управлявал".

"От обясненията на серж. С. от 07.06.2017 г., г-н Лозан Панов и подп. М.В. се установява, че в началото на 2015 г., след като разбрал, че г-н Панов е избран за Председател на ВКС, се е "чул с него по телефона и му предложил ако иска да работят заедно". Г-н Панов му обещал. В обясненията си серж. С. съобщава, че познава г-н Панов от "детски години". При проведена среща между подп. В. и г-н Панов, последният поискал за шофьор от НСО да му бъде назначен Я.С.", посочва Военно-окръжната прокуратура без да изясни какво общо има тази хронология с причините за инцидента с болтовете.

Вместо това полк. Спас Илиев се занимава с начина, по който охранителят на Панов бил назначен. Макар че не е незаконно, военният прокурор намира назначението му за "укоримо".

"Действително, това назначение не осъществява състав на престъпление, но е укоримо, с оглед естеството на задачите, които служителят на НСО е следвало да изпълнява – предвид близките отношения между шофьор и охранявано лице са били създадени предпоставки за неизпълнение или немарливо изпълнение на служебните задължения от служителя на НСО (две допуснати ПТП по негова вина за периода, през които е осигурявал специализиран транспорт на председателя на ВКС, както и причинените щети по автомобил …….. peг. № ………, собственост на НСО в размер на 721, 85 лева)", пише още в постановлението.

То бе разпространено в пълния му обем от 14 страници в понеделник, въпреки че това е прецедент, откакто главен прокурор е Сотир Цацаров. Обичайната практика на прокуратурата е да не предоставя на медиите подобни постановления, като дори крие и имената на авторите им. В този случай обаче Цацаров обеща резултатите от проверката на бъдат "абсолютно публични".

mediapool.bg