Кламер БГ - Новини: Прокуратурата не успя да вкара Пламен Бобоков в ареста

Прокуратурата не успя да вкара Пламен Бобоков в ареста

България

|
Четв, 25 Юни 2020г. 11:46ч.
Прокуратурата не успя да вкара Пламен Бобоков в ареста

Прокуратурата се опита да вкара в ареста бизнесмена Пламен Бобоков, използвайки разговорите му с президентския съветник Пламен Узунов. Експертиза от телефона на предприемача бе представена като доказателство, но по друго дело – разследването, в рамките на което Бобоков е обвинен за участие в престъпна група. Заедно с него към отговорност бяха привлечени брат му Атанас Бобоков, бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и още трима души. Те са заподозрени, че са организирали схема, чрез която опасните отпадъци от предприятието на Бобокови "Монбат" не са били обезвреждани.

Разговорите между Бобоков и Узунов, части от които прокуратурата публикува почти всеки ден, обаче касаят друго дело – за търговия с влияение. По него все още няма обвиняеми, а самият бизнесмен е призоваван и разпитван само като свидетел. Въпреки това разследващите посочиха разговорите като доказателство, че Бобоков може да се укрие, да извърши друго престъпление или да повлияе на свидетели. Съдът отказа изобщо да обсъжда разговорите с аргумента, че те са предмет на друго дело. Апелативните съдии посочиха, че бизнесменът е внесъл гаранцията си от 1 млн. лв. и няма опасност да се укрие. Затова той остава на свобода. Решението е окончателно.

Аз съм потресена!

Бобоков бе арестуван преди няколко дни с аргумента, че не е внесъл гаранцията си от 1 млн. лв. в срок. Още същия ден адвокатът му Ина Лулчева обясни, че забавянето не е по негова вина и че той е платил в момента, в който е излязло окончателното съдебно решение за размера на гаранцията. Въпреки че Бобоков разполага с вносните бележки, той бе арестуван. И първата, и втората инстанция отказаха да го задържат за постоянно.

В четвъртък прокурорите Генка Брезашка и Петър Белчев настояха предприемачът да бъде арестуван. Те посочиха разговорите с президентския съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов като доказателство за влиянието му върху лица на висши длъжности. Пред съда двамата повториха цялата хронология от прессъобщенията на прокуратурата през последните дни – че Бобоков е оказвал влияние върху назначаването на посланици, че Узунов му е изпратил предварително решението на Върховния административен съд (ВАС) по казуса с либийския танкер "Бадр", че бизнесменът се е опитал да лобира за преизбирането на поста на бившия окръжен прокурор на Русе Николай Николов, че двамата с Узунов били изключително близки, а братът на бившия вътрешен министър имал договор с фирмата на Бобоков "Приста Ойл".

По делото е била разпитана и външният министър Екатерина Захариева, която изцяло е потвърдила прокурорската теза. Тя е разказала, че имала среща с Бобоков в министерството, по време на която той настоявал за посланик в Алжир да бъде назначен дипломатът Румен Петров, който преди това представлява страната ни в Либия, където пък Бобоков имал бизнес. Петров, както и посланикът в Нигерия Жоро Кираджиев са двете имена, които бизнесменът предлага на Узунов в чатовете им.

"Потресена съм от това, което чух, по някакъв начин съм подведена от юридическото си образование и практиката на съдилищата. Всеки гражданин има право на контакт с институциите", заяви в отговор адвокат Лулчева.

Тя посочи, че срещата със Захариева е била във Външно министерство, а прокуратурата се опитвала да каже, че не може един гражданин да се среща с държавен служител.

"Прокуратурата цели тотален контрол върху живота на всеки български гражданин и всеки гражданин трябва да се страхува, ако вие одобрите това", обърна се тя към съда.

Лулчева посочи още, че посланиците се назначават по предложение на правителството, а не според самостоятелно решение на президента. Тя заподозря, че прокуратурата иска Бобоков да бъде задържан не заради процеса, а за да се нанесе вреда на президента Румен Радев.

А защо не го арестувахте още през май?

Освен, че не намери опасност от укриване или извършване на ново престъпление от страна на Бобоков, съдът посочи, че забавянето при плащането на гаранцията не е по негова вина. Лулчева е подала жалба срещу размера й, но тя оставен без разглеждане. Веднага след като разбрала, тя казала на клиента си да внесе парите, което е направено ден по-късно, установи съдът. Затова няма данни Бобоков да се е дръжал недоборосъвестно – явявал се винаги, когато е бил призоваван и си е внесъл гаранцията.

Освен това още в самото начало на делото самата прокуратура е преценила, че няма проблем той да остане на свобода и му е определила гаранция, посочи съдът. Това се е случило през май. Оттогава до сега обстоятелствата не са се променили и няма основание Бобоков да бъде арестуван, посочиха съдиите.

mediapool.bg