Кламер БГ - Новини: Прокуратурата на Кьовеши извърши арести за ДДС-измами в Източна Европа

Прокуратурата на Кьовеши извърши арести за ДДС-измами в Източна Европа

Европа

|
Четв, 04 Ноем 2021г. 13:29ч.
Прокуратурата на Кьовеши извърши арести за ДДС-измами в Източна Европа

Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура (EPPO) координира операция, при която бяха извършени претърсвания, арести и конфискации на стойност 23 милиона евро в три източноевропейски държави - Чехия, Румъния и Словакия.

Арестувани са четирима души по подозрение за участие в престъпна организация и укриване на данъци.

Основните заподозрени са нарочени като организатори на т. нар. ДДС въртележка, която е включвала многократна препродажба на платинени монети през едни и същи компании. Това е позволило на германска компания да източи 23 милиона евро от бюджета на държавата.

Ядрото на престъпната дейност се намира в Хамбург (Германия), а прането на пари е организирано предимно в Чехия и Словакия, с важни връзки в Румъния.

Операцията срещу групата е координирана от централния офис на Европейската прокуратура в Люксембург. Банкови сметки и активи са замразени в Словакия и Чехия. Четирима заподозрени са арестувани и скоро ще бъдат изправени пред съда.

Операцията е ръководена от европейски делегиран прокурор в Мюнхен (Германия) и изпълнена от германската данъчна полиция в Кемниц, Хамбург и Мюнхен, както и властите в Словакия, Румъния и Чехия.

mediapool.bg