Кламер БГ - Новини: Прокуратурата иска съдът да спре по-високите цени на ВиК Бургас

Прокуратурата иска съдът да спре по-високите цени на ВиК Бургас

България

|
Пон, 29 Авг 2022г. 19:46ч.
Прокуратурата иска съдът да спре по-високите цени на ВиК Бургас

Прокуратурата иска съдът да спре по-високите цени на ВиК Бургас

Софийската градска прокуратура (СГП) протестира пред Административния съд София поскъпването на водата в 13 общини, обслужвани от държавното ВиК Бургас". Повишението бе одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и влезе в сила от 1 август. Потърпевши са жителите на общините Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево.

Твърдението е, че решението на КЕВР за бизнес плана на водния оператор е взето незаконосъобразно и от съда се иска отмяната му както и да се спре изпълнението им – тоест водният оператор да не фактурира потреблението по новата цена. Причината е ,че това ще нанесе сериозни икономически щети на населението, чиято вода поскъпва с 1.625 лв. до 4.386 лв./куб. м. https://www.mediapool.bg/ivanov-poe-kevr-odobreni-sa-tsenite-na-vik-burgas-i-vratsa-news338256.html

Сред аргументите за обжалването се посочва липсата на становище от общините по бизнес плана на водното дружества, каквото се изисква от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги. КЕВР обаче още при одобряването на новата цена посочи, че е изискала такива становища, но те не са били предоставени.

Според прокуратурата също така КЕВР не е извършила технико-икономически анализ на състоянието във "Водоснабдяване и канализация" Бургас и по-специално за получените и усвоени средства по Оперативна програма "Околна среда" по проекта за интегрирания воден проект и тяхното влияние върху показателите на качеството на услугите.

В решението на регулатора също така липсвали данни как се определя размерът на общите загуби на водата, както и разходите за възнаграждения на персонала на ВиК-то не били обвързани с намаляването на броя на потребителите, които ползват съответната услуга, смятат от държавното обвинение.

Според него КЕВР неправилно е определила новите цени за социално поносими, като не е ползвала необходимите данни от Националния статистически институт. Не е ясно как КЕВР е определила средно месечния доход на лице от домакинство за годините 2022 г. - 2026 г., посочват още от СГП.

mediapool.bg