Кламер БГ - Новини: Доживотен затвор без замяна за руснака, обвинен в убийството на дете

Доживотен затвор без замяна за руснака, обвинен в убийството на дете

България

|
Пон, 16 Юли 2018г. 17:51ч.
Доживотен затвор без замяна за руснака, обвинен в убийството на дете

Софийският градски съд (СГС) постанови в понеделник доживотен затвор без право на замяна за руснака Герман Костин, обвинен за убийството на 5-годишния Никита Плотников в началото на 2015 г.

Подсъдимият не се признава за виновен и защитата му настояваше за оправдателна присъда, тъй като нямало нито уличаващи го доказателства, нито дори яснота къде точно е извършено убийството на момчето.

Съдия Атанас Атанасов обаче удовлетвори искането на прокуратурата и наложи максимално тежко наказание на Костин. Той бе донесен в съдебната зала на носилка заради заболяване. От началот на процеса руснакът се оплаква от различни заболявания и обвинява неведнъж съда, че нарушава правата му, като не го пуска да се лекува извън ареста.

Трупът на 5-годишния Никита Плотников бе открит в куфар в язовир Искър край село Долни Пасарел на 20 март 2015 г. Няколко седмици по-рано край Приморско пък изплуваха останките от тялото на майката на детето Ана Леонтиева.

Според обвинението Костин е удушил малкия Никита и след това изхвърлил куфара с тялото му в язовира на 9 февруари 2015 г. Като мотив се сочат сложни финансови взаимоотношения между родителите на момчето и семейството на подсъдимия.

Прокуратурата твърди, че според доказателствата Костин, Ана и детето са отишли в Приморско на 8 февруари 2015 г., като руснакът и Никита се върнали обратно в София привечер същия ден. Разследващите предполагаха, че Герман Костин стои и зад убийството на майката, но обвинение за това така и не му бе повдигнато.

Едно от уличаващите го за убийството на Никита доказателства, посочени от прокуратурата по време на пледоариите по делото в понеделник, бе фактът, че колата на подсъдимия е заснета от пътни камери в района на село Кокаляне на 8 и 9 февруари 2015 г. Наред с това по кърпата, с която е било увито тялото на момчето, са установени ДНК следи от подсъдимия.

mediapool.bg