Кламер БГ - Новини: Боян Расате е задържан във вторник вечерта

Боян Расате е задържан във вторник вечерта

България

|
Вт, 02 Ноем 2021г. 22:48ч.
Боян Расате е задържан във вторник вечерта

Снимка: БГНЕС

Боян Станков-Расате е задържан във вторник вечерта и е отведен в Първо РПУ, съобщи БТА, цитирайки полицейски източник.

Два дни прокуратурата не успяваше да го открие, за да му повдигне обвинение за хулиганство. По закон заподозреният трябва да получи призовката си не по-късно от 3 дни преди предявяване на обвинението. В противен случай може да се счете, че правата му са нарушени. "Софийската градска прокуратура ще предприеме всички необходими действия съгласно правомощията си по закон с цел извършване на действия по разследването с участие на обвиняемия", съобщи по-рано във вторник прокуратурата.

Расате влезе в полезрението на държавното обвинение с вандалското нападение ЛГБТИ общностния център "Рейнбоу Хъб" на столичния булевард "Дондуков" в събота. По разкази на очевидци тогава Расате с още няколко души нахлуват в центъра и започват да крещят и чупят.

В понеделник Расате заяви пред Нова телевизия, че били бутнати две маси и три рафта. Няколко часа по-късно от прокуратурата съобщиха, че са поискали от ЦИК да бъде свален имунитетът му, тъй като той е кандидат за президент. Комисията даде съгласие.

Очаква се утре или в близките дни прокуратурата да реши дали да поиска от съда постоянен арест на Расате или да го освободи с по-лека мярка за неотклонение, както и дали и какво обвинение да му бъде повдигнато.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30 октомври Боян Станков с други лица е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост - престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК.

mediapool.bg