Кламер БГ - Новини: Прокуратурата започва проверка срещу Пеевски

Прокуратурата започва проверка срещу Пеевски

България

|
Четв, 03 Юни 2021г. 16:03ч.
Прокуратурата започва проверка срещу Пеевски

Прокуратурата започва проверка срещу Пеевски

Прокуратурата обяви в четвъртък, че започва проверка срещу Делян Пеевски, използвайки данните, посочени в съобщението за налагане на санкции по закона "Магнитски". Така държавното обвинение реагира на решението на САЩ да наложи санкции на двама от най-влиятелните българи - бившия депутат и бизнесмена Васил Божков.

Съобщението на прокуратурата има за цел да покаже, че институцията е работила по лица с наложени санкции, преди самите санкции да бъдат наложени.

Обещаваме

"Ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред", обещава българската прокуратура.

Преди повече от година и половина САЩ наложиха санкции за "сериозна корупция" срещу съдията от спецсъда Андон Миталов. Срещу него няма досъдебно производство, САЩ не предоставиха допълнителна информация и съдия Миталов все още си правораздава.

Сега прокуратурата се опитва да изглежда по-решително.

В съобщението се напомня, че Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българските в чужбина са предадени на съд за корупция и търговия с влияние с процедурата по издаване на български паспорти.

Бившият заместник-министърът Александър Манолев е предаден на съд по обвинение за злоупотребите с европейски пари с къщата за гости край Благоевград. Случаят бе разкрит от сайта "Биволъ" и местна медия. Прокуратурата се задейства след това.

През януари 2020 година прокуратурата изведнъж прогледна за Васил Божков и му повдигна десетина обвинения. Бизнесът му с моментните лотарийни игри беше национализиран, а малко преди да бъде арестуван, Божков успя да стигне до Дубай.

За двамата няма нищо

От съобщението на прокуратурата става ясно, че тя не е правила нищо само срещу Делян Пеевски и свързвания с него Илко Желязков. Сега институцията обещава да стори това. През последните 6 години Иван Гешев многократно е показвал, че не вижда никаква връзка между Делян Пеевски и аферата "КТБ", по която беше водещ наблюдаващ прокурор. През това време в медиите излезе огромно количество информация, която показва сянката на бившия депутат от ДПС върху фалиралата банка.

На всичко това Гешев реагира с коментари от типа:

"В това изложение го няма и г-н Путин, и г-н Обама", попитан защо името на Пеевски не присъства в обвинителния акт. Едва при избора му за главен прокурор Гешев призна, че семейството на Пеевски е взело кредити от КТБ, за да купи медиите си, но след това е върнало парите.

Готовност да свидетелстват са изразявали много хора, включително бившият собственик на КТБ Цветан Василев и Васил Божков. Възможност за това не им е била дадена.

"По повод оповестения доклад на Министерство на финансите на САЩ, прокуратурата заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията", декларира в четвъртък прокуратурата..

В съобщението се допълва, че се оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията.

"Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб", казва прокуратурата.

Пеевски не съм го виждал, Гешев - също

Бившият премиер Бойко Борисов се опита всячески да се дистанцира от Пеевски и Божков, повтаряйки като прокуратурата, че е благодарен за помощта на американските партньори. Той дори опита да извърти нещата така все едно санкциите са се подготвяли с негово знание. Борисов обясни, че по тях се работело от месеци и той бил запознат. Бившият премиер имаше среща с американския посланик Херо Мустафа в деня на обявяването на санкциите и се похвали, че бил приет много радушно.

Той обясни, че отношенията му с Пеевски били чисто политически. Борисов каза, че двамата не са се виждали от месеци, а преди това имали срещи само по повод отпусканите от правителството пари за смесените райони. С Гешев също не се е виждал отдавна. Борисов многократно е заявявал, че с този главен прокурор се работи без срещи. С предшественика му Сотир Цацаров се виждаха всяка сряда заедно с шефовете на силовите служби.

По повод Божков бившият премиер заяви, че не е взел една стотинка от него. За доказателство Борисов се прекръсти, обяснявайки, че е религиозен.

mediapool.bg