Кламер БГ - Новини: Прокуратурата започва проверка в пощите заради пенсиите

Прокуратурата започва проверка в пощите заради пенсиите

България

|
Ср, 18 Май 2022г. 13:40ч.
Прокуратурата започва проверка в пощите заради пенсиите

Прокуратурата започва проверка в пощите заради пенсиите

Софийска градска прокуратураизвършва проверка на "Български пощи" след постъпи сигнал от електронна медия, в който се излагат твърдения за евентуално извършени длъжностни престъпления и компютърни престъпления.

Държавното обвинение е изискало информация от ДАНС, ГДБОП, националната и столичната полиция дали извършват проверка за хакерската атака срещу "Български пощи"

От "Български пощи" е изискана информация какъв е редът за изплащане на пенсии след настъпилия срив в информационната система.

По ирония прокуратурата не е изискала информация от Агенцията "Държавна финансова инспекция", която прави проверка на дружеството и вече откри близо 30 нарушения. Сред тях най-фрапантните са отдаване на имоти на смешни цени, които са в пъти под пазарните стойности. Докладътна АДФИ ще бъде готов до края на юни.

Вече бе съобщено, че базата в центъра на Пампорово е отдадена за 86 стотинки на квадратен метър или 2 лв. на стая вактивния туристически сезон.

Хакерската атака срещу дружеството от 16 април извади от употреба 400 компютрии блокира цялата дейност на пощите в продължение на две седмици. Някои от услугите не работят и днес. Пенсиите в тази ситуация се изплащат чрез книжни списъци.

Правителството смята, че зад хакерската атака се крие почерка на руските служби.

mediapool.bg