Кламер БГ - Новини: Прокуратурата е разпитвала Борисов за къщата в Барселона

Прокуратурата е разпитвала Борисов за къщата в Барселона

България

|
Пет, 02 Окт 2020г. 16:15ч.
Прокуратурата е разпитвала Борисов за къщата в Барселона

Премиерът Бойко Борисов е бил извикан на разпит в прокуратурата заради съмненията, че е свързан с покупката на луксозна къща в Барселона за манекенката Борислава Йовчева. Това става ясно от отговори на държавното обвинение до въпроси на Комисията по граждански свободи в Европейския парламент (LIBE). Подобна информация в България по този казус не е давана, но отговорите на прокуратурата са качени на сайта на Европейския парламент.

Освен за къщата в Барселона прокуратурата отговаря и за антикоеупционните разследвания, които води, хвали се с успехите си и се оплаква от политически натиск от почти всички партии. Наред с това обаче държавното обвинение се оплаква от липса на воля за борба с корупцията у управляващите.

Питахме испанците, те мълчат

Проверка по твърденията, че Борисов е свързан с евентуално пране на пари е образувана след като испанският вестник "Ел Периодико" публикува обширно разследване за покупката на къщата на някогашната "Мис Бикини", която е свързвана и с премиера. Изданието разказа за разследване, което се фокусира върху произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с бившата манекенка Йовчева, детето ѝ и баща ѝ.

На 4 март т.г.. наблюдаващият прокурор в България е поискал допълнителна информация от испанските власти, пише в отговора на прокуратурата до комисията LIBE. Отговорено му е, че разследването се води от каталунската полиция "Мосос д'Ескадра" и специален прокурор.

Заявено е, че материалите са секретни и могат да бъдат предоставени само след контакт с наблюдаващия прокурор у нас. Българските власти са чакали четири месеца преди да дадат данните за прокурора. Те са изпратени на 22 юли.

"Въпреки изпратения контакт и дългият период от време, който измина, съдебните власти на Кралство Испания все оне са влезли в контакт с българските. Разследването не е приключило, тъй като е необходимо да се изчакат резултатите от одитни проверки на определени лица и имущество, както и отговорите от властите в Кралство Испания", твърди в отговора си прокуратурата.

Борисов отрича да има каквато и да е връзка с Йовчева или покупката на къщата. Наскоро премиерът бе попитан дали има дете от нея и отговори с "Не".

Освен този имот, бившата манекенка имаше и луксозен бутик, който бе скоростно затворен, след като се разбра за разследването на испанската полиция.

Наскоро се разбра, че Йовчева е сключила граждански брак с бизнесмена

Йордан Христов. Междувременно къщата бе обявена за продан. За неин собственик се обяви друг бизнесмен - Александър Чаушев, който твърди, че Борислава Йовчева живее там под наем, но той не я познавал.Бизнесменът казва, че е купил къщата преди години за 3 млн. евро с цел инвестиция и винаги я е отдавал под наем през брокерска фирма. Преди да купи имота сам е поискал да се направи проверка за произхода на средствата му.

Борисов няма политическа воля

В писмото си до евродепутатите прокуратурата решава да си измие ръцете за борбата с корупцията с липсата на политическа воля от страната на управляващите. На този фон се обяснява, че през последните две години се водят разследвания срещу криминални групи, каквито не са били "провеждани по време на целия преход от 1989 година досега".

"Борбата срещу корупцията е един от основните приоритети на прокуратурата", се казва в писмото. В него се допълва: "Един от най-значимите резултати е прехвърлянето на делата за корупция в специализираните съд и прокуратура".

"Не на последно място (причината за затрудненията е), липсата на достатъчно политическа воля за създаване на солидно законодателна база за ефективно функционираща съдебна власт", пише прокуратурата до ЕП.

Държавното обвинение се оправдава с Наказателния кодекс от 1968 година и твърде формалния Наказателно-процесуален кодекс. Впечатляващо е твърдението на българската прокуратура, че тя работи при най-трудните процесуални условия в сравнение с прокурорите от всички останали страни в ЕС.

В крайна сметка пред евродепутатите са изброените успехи срещу корупцията, които не им говорят особено много. Има изреждане на абсолютно неразбираеми за тях споразумения за взаимодействие между прокуратурата и други компетентни български институции с абревиатури на английски, които нищо не говорят на никого, извън преводачите на прокуратурата - CCUAAFA, PFIA др.

Споменава се замразяването на активи за 1.5 милиарда евро, което е направено от антикорупционната комисия за последните 10 години.

Извиняваме се за лъжата

Прокуратурата официално се извинява на членовете на комисията LIBE за публикуваното прессъобщение, в което се казва, че дискусията за България в Европарламента е по инициатива на Иван Гешев, Това било неразбирателство, с което главният прокурор нямал нищо общо.

На въпрос за съмненията за нарушаване на презумпцията за невиновност, прокуратурата отговаря, че е предприела "проактивен подход за информиране на обществото". Прокурорите, включително главният прокурор, не нарушавали презупцията за невиновност, а само информирали обществото, което имало право да получава навременна информация.

"Няма нарушение, когато се анонсира течащо разследване и се оповестяват хипотези, установени по време на тези изказвания", се казва в позицията на държавното обвинение.

Безпрецедентно! За първи път в новата ни история

Отговорите на прокуратурата до LIBE звучат досущ като пресконференция, на която Гешев заявява, че да напишеш обвинителен акт за източването на КТБ е като да кацнеш с дизелов двигател на луната. Неколкократно се подчертава, че през последните 2 години (откакто Гешев е зам.-главен и главен прокурор) прокуратурата работи както никога след 1989 г. Държавното обвинение се хвали с разследвания срещу министри, зам.-министри и депутати. Някои от тях дори не са влезли в съдебна фаза, а по които има присъди, са условни (Живко Мартинов, бивш депутат от ГЕРБ например).

Нещо повече, прокуратурата твърди, че благодарение на добрата й работа, чувството за справедливост сред българите ставало по-силно.

"В резултат на тези действия чувството за справедливост и равенство пред закона, независимо от имуществения или социален статус, става все по-силно в обществото“, пише държавното обвинение.

Безпрецедентни според тях са делата срещу няколко крупни бизнесмени. Тук са изредени Ветко и Маринела Арабаджиеви, Миню Стайков, Николай и Евгения Баневи, както и по-скорошните – срещу хазартния бос Васил Божков и братята Атанас и Пламен Бобокови.

И тъй като комисията пита дали разследваните политически лица са от управляващите или от опозицията, прокураутрата гордо отговаря, че Нено Димов например е бил арестуван, докато е бил действащ минситър на околната среда, а лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е определил задържането му като показно убийство. Държавното обвинение добавя, че арестуваният заедно с братя Бобокови бивш заместник на Димов Красимир Живков е от квотата на ГЕРБ.

Всички политици ни плоят

Прокуратурата е подложена на сериозен натиск едва ли не от всички политически сили, твърди се в отговорите до LIBE. Посочват се например изявления за "изчистване" и "ре-подбор", направени от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

Критично за действията на прокуратурата се е изказвала и Корнелия Нинова, оплаква се държавното обвинение. Те припомнят, че тя е нарекла искането на Гешев да Конституционният съд да разтълкува докъде стига имунитетът на президента опит за сплашване на държавния глава.

И Бойко Борисов се е оплаквал от прокурорите. Това станало, след като бил привикан за поредния разпит. Тогава заявил, че всичко това се прави, за се угажда на президента Радев. Със самия държавен глава прокуратурата е в отявлен конфликт, след като пусна записи с подслушани негови разговори и нахлу в президентството, за да претърсва. Но прокураутрата напомня, че това е станало с разрешение на съда, а Радев участвал в протест, по време на които ги нарекъл "Мафия".

mediapool.bg