Кламер БГ - Новини: Прокуратурата възложи на държавни агенции да си вършат работата

Прокуратурата възложи на държавни агенции да си вършат работата

България

|
Съб, 14 Март 2020г. 17:30ч.
Прокуратурата възложи на държавни агенции да си вършат работата

Главният прокурор Иван Гешев възложи извършването на "спешни мерки" по предотвратяване продажбата на лекарствва по-високи цени, а злоупотребата с храни да се санкционира незабавно. Разпореждането му е изпратено до ресорните агенции, които се занимават с контрола върху тези продукти.

Държавното обвинение иска провеждането на незабавни проверки, които да продължат до края на извънредното положение.

"При необходимост следва да се търси съдействие от структурите на НАП и МВР. От държавните органи е изискано още да уведомяват съответните териториални прокуратури, ако се установят данни за извършване на престъпления", се казва в съобщението на прокуратурата.

От занятие се разбира, че лавният прокурор вероятно никакво доверие във възможностите на държавните агенции да се организират и да следват елементарен протокол.

Преди ден Гешев сформира щаб в прокуратурата, който да следи как изпълнителната власт изпълнява мерките на самото извънредно положение. Той заповяда на отговорните министрите да му се отчитат всеки ден какви са ги вършили. Реакция от Министерския съвет нямаше.

По същия почин сега Върховната административна прокуратура възложи на агенцията по безопасност на храните да следи за нарушения и да глобява нарушителите по време на извънредно положение. Все още не е докрай язяснено защо прокуратурата възлага на държавна агенция да върши това, което трябва да върши по закон.

mediapool.bg