Кламер БГ - Новини: Обвиняемият за катастрофата с Милен Цветков е можел да спре, но му е било безразлично, установи съдът

Обвиняемият за катастрофата с Милен Цветков е можел да спре, но му е било безразлично, установи съдът

България

|
Ср, 22 Апр 2020г. 23:59ч.
Обвиняемият за катастрофата с Милен Цветков е можел да спре, но му е било безразлично, установи съдът

Обвиняемият за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, Кристиан Николов, е имал възможност да спре, но му е било безразлично какви последствия ще предизвика поведението му. До такъв извод стигна съдия Мина Мумджиева от Софийски градски съд, която в сряда вечер остави младия мъж в ареста. Според нея Николов напълно е осъзнавал какво прави, но това не го е спряло. По повод установените четири вида наркотици в кръвта му тя заяви, че това е много специфично обстоятелство и заяви, че няма никакви гаранции, че ако е на свобода под гаранция или домашен арест няма да продължи да употребява и да извърши друго престъпление. Съдия Мумджиева се съгласи с тезата на прокуратурата, че Николов е действал с евентуален умисъл, защото "имал обективната възможност да възприеме опасността на пътя, да прецени последиците при тази скорост, но въпреки това той е продължил с увереност движението, напълно игнорирайки червения светофар и опасността за живота на другите участници в движението".

Няма доказателства, че е той

Не е доказано, че именно Николов е шофирал джипа, който удари колата на Милен Цветков, заяви пък адвокатът му Любомир Таков. Той подчерта, че единственият свидетел, който категорично заявявал, че е видял младия мъж да слиза от шофьорското място, бил полицай от метрото. След това подчерта, че ролята на служителите на МВР като свидетели била по-особена от тази на останалите. Всички други очевидци посочвали, че са видели слаб млад мъж с къса коса, което отговаряло на опсанието на повечето младежи в България. Освен това нямало доказателства, че смъртта на Цветков е причинена от удара, а не от неадекватните действия по първа помощ, оказа му от случайни граждани – извеждането му от колата и поставянето на тротоара. Той поиска клиентът му да бъде освободен от ареста без мярка, с гаранция или под домашен арест.

Съдия Мумджиева обаче контрира, че дори майката на Николова – Десислава Николова – обяснила, че катастрофиралият джип се ползва от сина й. Пред разследващите тя разказала, че на 15 април напуснала София, но на 19 спешно се прибрала, след като й казали, че синът й е катастрофирал.

Че той не е шофирал не твърдели дори спътниците му Георги Иванов (син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов) и Симона Цанкова. Свидетелските показания са достоверни, обясни съдия Мумджиева. Тя обясни, че един от очевидците разказал, че пътникът (Иванов) бил облечен в светли дрехи, които впоследствие били открити в дома му. Освен това свидетел разказал, че пътникът бил с по-дълга коса от шофоьора и това било потвърдено.

Все още не е установена скоростта, с която се е движела колата. Според свидетели става дума за около 100 км./ч. След удара колата на Цветков е била изместена на 15-20 метра, тъврдят очевидци. Съдът прие, че скоростта е била напълно несъобразена.

По-тежки обвинения

Часове преди заседанието по мярката прокуратурата предяви нови обвинения на Николов. Според разследващите той е причинил катастрофата умишлено.

В новото съобщение се пише, че обвиняемият се е движил с превишена скорост и не е спрял на червен светофар.

"Вследствие на което умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков. Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам. Застрашил е живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено място", посочват разследващите.

Пред съда прокурорът Иван Кучиев посочи и липсата на спирачен път преди удара. Той подчерта и че Николов може да се укрие, защото учи в Германия и през повечето време е извън страната.

Според въпросната разпоредба в НК предвиденото наказаниетo е доста по-тежко – от десет до двадесет години затвор, а при особено тежки случаи – от петнадесет до двадесет или дори доживотен затвор. Държавното обвинение счита деянието именно за тежко и затова поиска Николов да остане в ареста за постоянно. Новото обвинение позволява той да бъде задържан за много по-дълъг срок, който се определя в зависимост от предивденото наказание за съответното престъпление.

Прокураутрата вече разполага с предварително заключение от медицинската експертиза по делото. В нея се посочва, че Цветков е имал няколко счупени ребра, травма на черния дроб и сърдечна тампонада.

Искам да уча

Самият Николов поиска от съда по-лека мярка, за има възможност да продължи образнованието си. Преди това адвокатът му обясни, че младият мъж съдействал на разследващите. Съдия Мумджиева обаче подчерта, че той е отказал да участва в разпознаване на живо, както и да дава обяснения.

Четирима обвиняеми

Николов е с най-тежките обвинения, но не е единственият привлечен към отговорност. Във вторник обвинение получи и майка му Десислава Николова. Тя ще отговаря за това, че е дала на сина си джипа, знаейки, че бил бил дрогиран. По принцип за подобно нарушение е предвидена глоба в Закона за движение по пътищата, т.е. разследване не се води. Прокуратурата обаче счита, че тя е извършила престъпление.

Освен нея обвиняем е и синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги. Той е вторият пътник в колата, блъснала в автомобила на Цветков. Иванов-младши е обвиняем в затаяване на истината. След инцидента той избяга и бе арестуван по-късно. Пред бТВ той заяви, че разследващите са го карали да даде лъжливи показания, че Николов е взимал наркотици.

Четвъртият обвиняем е Симона Цанкова, също пътувала в колата. И тя е обвинена в затаяване на истината пред разследващите.

mediapool.bg