Кламер БГ - Новини: Прокуратурата в Беларус се активизира срещу протестиращите

Прокуратурата в Беларус се активизира срещу протестиращите

Свят

|
Четв, 20 Авг 2020г. 19:25ч.
Прокуратурата в Беларус се активизира срещу протестиращите

Прокуратурата в Беларус образува наказателно дело срещу Координационния съвет на опозицията, която оспорва резултатите от президентските избори на 9 август.

Според главния прокурор организацията се стреми към завземане на властта и подкопаване на националната сигурност, съобщи агенция РИА Новости.

Стотици служители на беларуската държавна телевизия отново излязоха да стачкуват на фона на протести срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, предаде Асошиейтед прес.

Вячеслав Ломоносов, един от служителите на телевизията, присъединил се към стачката, каза, че колегите му повече не могат да търпят официалните забрани за обективно отразяване на събитията в Беларус, предизвикали широк международен отзвук.

Масови демонстрации избухнаха в бившата съветска република преди повече от седмица, след като президентът Александър Лукашенко обяви съкрушителна победа на изборите на 9 август.

Хиляди протестиращи бяха задържани, като много от освободените твърдят, че са били малтретирани в ареста.

В сряда властите потвърдиха трети смъртен случай.

На този фон Кремъл, който подкрепя режима на Лукашенко, но засега не предприема по-твърди мерки в негова защита, коментира, че в "Беларус се наблюдава пряка и косвена външна намеса, а сигналите, че чуждестранни държави преговарят с беларуската опозиция са знак за намеса във вътрешните работи на страната".

"Няма да назовавам тези сили, това са държави. Констатираме, че се наблюдава косвена и дори пряка намеса. Разтревожени сме от това", заяви говорителят.

"И още веднъж повтаряме: убедени сме, че проблемите на Беларус трябва да бъдат решавани от самите беларуси чрез диалог и придържане към правото", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

ЕС не признава изборите и вече обмисля нови санкции срещу режима.

mediapool.bg