Кламер БГ - Новини: "Продължаваме промяната" показа във филм "златната граница" Капитан Андреево

"Продължаваме промяната" показа във филм "златната граница" Капитан Андреево

България

|
Вт, 20 Септ 2022г. 18:20ч.
"Продължаваме промяната" показа във филм "златната граница" Капитан Андреево

"Продължаваме промяната" показа част от спорните практики с фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" в документален филм. Премиерата се състоя вечерта в понеделник, а името на филма е "Златната граница: Капитан Андреево". В него се проследява как се е стигнало дотук, че на най-голямата сухопътна граница между Азия и Европейски съюз – ГКПП "Капитан Андреево", оперира една единствена частна лаборатория за изследване на качеството на храните, които влизат в България и в Европа.

Според партията разликата с другите граници е огромна, тъй като те имат между 20 и 30 лаборатории.

Във филма е онагледена хронологията на събитията от зората на прехода до наши дни.

Лентата показва, че над 300 000 тира минават през ГКПП „Капитан Андреево“ на година. 70 хиляди от тях са натоварени с храни, които подлежат на контрол. В него се твърди, че преди встъпването на правителството на "Продължаваме промяната", едва 2% са били установените храни със завишени нива на пестициди.

Посочва се, че за юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида. Според лентата, след като правителството "Петков" върна държавата в контрола на границата в лицето на БАБХ в над 50% от преминаващите храни агенцията установи завишени нива на пестициди – или 22 тона са били отхвърляни на ден.

Как се е стигнало дотук, че никоя друга фирма не може да стъпи на този обект, а държавата да не се намеси цяло десетилетие? Как се е стигнало дотук, че една частна лаборатория в лицето на „Евролаб 2011“ определя кои камиони да бъдат проверявани и кои не, а благодарение на това хиляди тонове с отровни храни да стигат до нашата трапеза?, се пита във филма.

Според ПП филмът посочва, че връзките между хора в партиите на статуквото и случая с Капитан Андреево са преплетени. "А самият случай наподобява зрелищен сериал с елемент на трилър. Не само заради зловещите резултати от направените изследвания, а и заради заплахите, които получиха представители на изпълнителната и законодателната власт, които имаха смелостта да заговорят какво се случва на границата", добавят от партията.

Скандалът с "Капитан Андреево" набра скорост след като излезе запис за потенциално предлаган подкуп на шефа на БАБХ Христо Даскалов, както и заплахи към депутати от "Продължаваме промяната" .

В интервю за Mediapool зам.-министърът на земеделието Иван Христанов изрази мнение, че именно огромните засегнати частни интереси от бизнеса на границата са действителната причина да падне правителството на Кирил Петков.

Преди 20 май т.г. монополът върху този печеливш бизнес беше предоставен с 10-годишен договор за наем, първо на частната фирма "Интерпред Еврологистик", представлявана от Размиг Керопе Чакърян, известен като "Ами". Договорът изтече в края на миналата година.

През тази година въпросната фирма бе заменена от споменатата - "Евролаб 2011". Неин собственик е Васил Димитров, но проверка на сайта BIRD откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.

mediapool.bg